СВЕТСКИ ДАН АУТИЗМА
Сликама откривају свој свет

Поводом Светског дана аутизма, 2. априла, Друштво за подршку особама са аутизмом града Новог Сада (ДПОСА,), у сарадњи са новосадским Дечјим културним центром, организовало је изложбу слика „Један поглед на свет“ рађених техником акрил и уље на платну и скулптура, у Културној станици Млин. Радови су настали током ликовних радионица, под вођством Маје Стојановић, мастера ликовне уметности, и Ирме Микеш, мастера вајарства. Радове је излажило шеснаест аутора, а реч је о особама са аутизмом, различитог узраста, од десет до 33 године.

Присутнима су се обратили: Зорана Бијеловић, председница ДПОСА, Љиљана Коковић, саветница градоначелника Новог Сада, Јоланд Корора, председница НУРДОР-а, Љубица Танкосић, уредница ликовног програма НДКЦ, Маја Стојановић и Ирма Микеш.

Од њих су присутни могли да чују да Светски дан аутизма има за циљ да се обрати пажња на препреке са којима се особе са аутизмом, и други који живе са аутизмом, суочавају свакодневно. Аутизам представља један веома сложен поремећај, који се најчешће јавља у прве три године живота. Иако су научници покушали да утврде тачан узрок овог поремећаја, нису успели у томе, али верују да узрок није само један, већ да је то скуп разних фактора који делују на мозак и његово функционисање. Овај поремећај се манифестује кроз немогућност комуникације и интеракције са околином, нека ограничена, устаљена и понављајућа понашања детета, касније и одрасле особе. Све ово доприноси томе да дете буде изопштено из друштва. Будући да лек за аутизам још није пронађен, аутистично дете ће израсти у аутистичну особу, којој ће увек бити потребна туђа нега и помоћ, што представља посебан извор бриге за родитеље.

Да би се скренула пажња јавности на овај поремећај, Генерална скупштина Уједињених нација је 2. април прогласила Светским даном аутизма, који се редовно обележава од 2008. године, и отада је учињено много како би особе са тим поремећајем могле да имају што лакши и бољи живот. Према оцени Европског парламента и Уједињених нација, особе са аутизмом су једна од социјално најискључиванијих група људи.

Учесници догађаја су још рекли да Друштво за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада дуги низ година пружа помоћ у превазилажењу препрека и лакшем укључивању у редовне вршњачке групе деци, младима и особама са аутизмом, као и њиховим породицама. Друштво је основано 1999. године, али је званично регистровано 29. јануара 2001. Друштво је ванстраначка, невладина организација, непрофитно је и стога циљеве и идеје спроводе активностима које се финансирају путем пројеката и донација или волонтирањем.

 

Текст и фотографије Тамара Иваниш

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању