Slovačka: Zuzanin trijumf

Udrugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj, sa osvojenih 58 odsto glasova, pobedu je odnela Zuzana Čaputova, i tako postala prva žena na ovoj funkciji u istoriji svoje zemlje.

Izbori su održani u subotu 30. marta, a već iste večeri, kada su bili poznati tek preliminarni, još ne i konačni rezultati, svetski mediji su objavili sliku ove lepe četrdesetpetogodišnje žene, advokatice, koja je u izbore ušla kao autsajder, da bi na kraju trijumfovala. Agencija Rojters odmah je Čaputovu nazvala slovačkom Erin Brokovič, aludirajući na Amerikanku, koja se borila protiv zagađenja životne sredine, a koju je u istoimenom filmu glumila Džulija Roberts. Ovaj nadimak nova slovačka predsednica nije dobila samo zbog eventualne fizičke sličnosti sa glumicom, već i zbog decenijskog angažovanja protiv ilegalne deponije u slučaju koji je uzdrmao Slovačku. Čaputova je, naime, kao advokat, 14 godina vodila sudski spor protiv vlasnika ilegalne deponije, među kojima se posebno ističe ime Marijana Kočnera, jednog od najbogatijih ljudi u Slovačkoj. Pre godinu dana, kada je ubijen novinar Jan Kucijak i njegova verenica, javnost se podigla na noge, jer je upravo Kucijak, kao novinar, istraživao slučaj ilegalne deponije. Usledili su masovni protesti, u kojima je Čaputova uzela aktivno učešće, a ostavke su morali da podnesu premijer, nekoliko ministara, šef policije i direktor antikorupcijskog odeljenja Nacionalne agencije za kriminal. Marijan Kočner je optužen kao nalogodavac za ovo ubistvo.

„Ja vidim svoju kandidaturu kao priliku da povratim poverenje građana u politiku i u budućnost“, govorila je tokom predizborne kampanje Zuzana Čaputova, kojoj je protvikandidat Maroš Ševčović upravo nedostatak političkog iskustva pripisivao kao manu. Očigledno, međutim, da su Slovaci u ovoj otvorenoj, liberalnoj i proevropski orijentisanoj ženi, prepoznali onu „novu energiju“ koja će doprineti smanjenju korupcije i ograničiti uticaj populističkih i nacionalističkih ideja koje se uveliko šire istočnom i srednjom Evropom. „Njujork tajms“ ocenjuje da je Čaputova, kao aktivistkinja, a ne profesionalna političarka, pobedila na talasu nezadovoljstva rasprostranjenom korupcijom, ali i odbijanjem da se upusti u lične napade na protivnike, jer je, između ostalog, obećala da će vratiti pristojnost u slovačku, često toksičnu političku klimu.

Nastavak pročitajte u broju 3141.