Смртоносно наслеђе

Осим огромне материјалне штете и ненадокнадивих губитака у људству бомбардовање НАТО донело је и Србији, али и учесницима акције „Милосрдни анђео“ дугорочну муку. Десет година после бомбардовања и жртве и злочинци који су дошли у додир са осиромашеним уранијумом почели су да осећају последице. Неодговорно понашање међународне заједнице сада, и у миру увећава црни салдо. Постоје статистички подаци за период од 1999. до 2004. године из Националног регистра за рак у Београду који недвосмислено указују на пораст болести код становништва у централној Србији, али и на југу наше земље где су падали меци са осиромашеним ураном.

Последице бомбардовања је у својој књизи „Дарови милосрдног анђела“ објаснила др Мирјана Анђелковић Лукић. Број умрлих од рака у нашој земљи повећан је за 56,5 одсто, док је укупан број умрлих од свих узрочника повећан за 16.857 показују, подаци Републичког завода за статистику.

Онколог проф. Слободан Чикарић каже да је канцер у порасту због бомбардовања 1999. године. Ова његова теза ускоро би могла да буде и потврђена када нам Италијани током ове недеље доставе доказе да су њихових 348 војника који су били на Косову оболели и умрли од рака баш због НАТО бомби. Иначе докази до којх су дошли италијански стручњаци биће једна од кључних карика за подизање оптужнице против НАТО. По процени др Чикарића НАТО би требало да нам исплати одштету која се мери милијардама долара.

Наставак можете прочитати у броју 3086.