Smrtonosno nasleđe

Osim ogromne materijalne štete i nenadoknadivih gubitaka u ljudstvu bombardovanje NATO donelo je i Srbiji, ali i učesnicima akcije „Milosrdni anđeo“ dugoročnu muku. Deset godina posle bombardovanja i žrtve i zločinci koji su došli u dodir sa osiromašenim uranijumom počeli su da osećaju posledice. Neodgovorno ponašanje međunarodne zajednice sada, i u miru uvećava crni saldo. Postoje statistički podaci za period od 1999. do 2004. godine iz Nacionalnog registra za rak u Beogradu koji nedvosmisleno ukazuju na porast bolesti kod stanovništva u centralnoj Srbiji, ali i na jugu naše zemlje gde su padali meci sa osiromašenim uranom.

Posledice bombardovanja je u svojoj knjizi „Darovi milosrdnog anđela“ objasnila dr Mirjana Anđelković Lukić. Broj umrlih od raka u našoj zemlji povećan je za 56,5 odsto, dok je ukupan broj umrlih od svih uzročnika povećan za 16.857 pokazuju, podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Onkolog prof. Slobodan Čikarić kaže da je kancer u porastu zbog bombardovanja 1999. godine. Ova njegova teza uskoro bi mogla da bude i potvrđena kada nam Italijani tokom ove nedelje dostave dokaze da su njihovih 348 vojnika koji su bili na Kosovu oboleli i umrli od raka baš zbog NATO bombi. Inače dokazi do kojh su došli italijanski stručnjaci biće jedna od ključnih karika za podizanje optužnice protiv NATO. Po proceni dr Čikarića NATO bi trebalo da nam isplati odštetu koja se meri milijardama dolara.

Nastavak možete pročitati u broju 3086.