СТИПЕНДИЈЕ ЗА МЛАДЕ НАУЧНИЦЕ
Снежана, Марија и Тијана најбоље од најбољих

Како да природни производи постану алтернатива за доступне лекове, како ће изгледати батерије будуће генерације и на који начин вештачка интелигенција може да помогне лекарима у медицинској дијагностици? Одговоре на ова питања траже Марија Иванов, Снежана Паповић и Тијана Шуштершич, младе научнице, овогодишње добитнице Националне стипендије у оквиру светског програма L’Oréal-UNESCO „За жене у науци”.

Стипендије у вредности од по пет хиљада евра намењене су реализацији њихових значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији. Ове три сјајне младе жене су у Влади Републике Србије награђене за изузетан научноистраживачки рад у областима хемијских, биолошких и инжењерских наука.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уручујући награде добитницама, истакао је да су достигнућа жена у науци често на изузетно високом нивоу и да друштво то увек треба да препозна.

„Истраживање, иновације и рад су основ напретка државе и уверен сам да ће ваша визија и научна достигнућа допринети напретку наше науке и друштва. Број овогодишњих пријављених кандидаткиња је 58, од којих су њих 23 на докторским студијама, а 35 доктори наука, што  указује да Србија има изузетан научни потенцијал. Верујем да ће награђене младе научнице својим примером инспирисати и многе друге научнице, али и студенткиње и ученице које тек треба да се определе за научну каријеру. Министарство просвете, науке и технолошког развоја ради и радиће на побољшању услова за науку и истраживаче и изузетно је поносно на чињеницу да у Србији, жене истраживачи чине око 52 одсто популације истраживача, што је далеко више од европског просека“, рекао је Ружић.

Циљ међународног програма „За жене у науци“ јесте да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва. У Србији се у оквиру ове иницијативе већ једанаест година, у партнерству Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније L’Oréal Balkan, награђују најбоље младе научнице. Националне стипендије „За жене у науци“ представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у својој земљи. Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима су до сада додељене 32 стипендије, у укупном износу од готово 20 милиона динара.

А ево и ко су овогодишње добитнице стипендија:

 

Снежана Паповић је доктор хемијских наука и доцент на Катедри за Аналитичку хемију, Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Докторирала је 2018. на овом факултету у области хемијских наука. Вишеструко је награђивана и стипендирана захваљујући изузетним резултатима и посвећености научном раду. Снежанин научни допринос се састоји од 46 публикација у врхунским међународним часописима, више од 60 саопштења са научних конференција и 466 цитата. Фокус Снежаниног научног истраживања је унапређење перформанси литијум-јонских батерија кроз повећање њиховог капацитета и повећање термичке стабилности употребом унапређених електролита.

 

Др Марија Иванов је научна сарадница у Миколошкој лабораторији, Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, института од националног значаја за Републику Србију, Универзитета у Београду. До сада је објавила 59 научних радова у међународним часописима и неколико поглавља. Др Иванов се усавршавала на различитим европским институтима. Добитница је и стипендија за стручна усавршавања, као и стипендија за учествовање на међународним конгресима. Члан је неколико научних друштава. Бави  се испитивањем биолошке активности различитих природних производа, а све у циљу проналаска природне алтернативе доступним лековима. Њена истраживања су фокусирана првенствено на антимикробну активност нових агенаса и то са различитих аспеката, укључујући утицај потенцијалних нових терапеутика на сузбијање вируленције патогених микроорганизама.

 

Тијана Шуштершич је студент докторских студија на Факултету инжењерских наука, Универзитета у Крагујевцу, где је и запослена као асистент. Учествује у извођењу вежби на матичном факултету из чак 11 предмета из области вештачке интелигенције, програмирања, компјутерске графике и биоинжењеринга. На докторским студијама усавршавала се у земљи и иностранству. Члан је више националних и међународних стручних и научних друштава и рецензент у више високо индексираних међународних часописа. Област научног истраживања Тијане Шуштершич је примењена информатика у инжењерству, а циљ је да покаже да вештачка интелигенција може да се примени на више различитих грана медицине и помогне у медицинској дијагностици. Бави се и имплементацијом алгоритама вештачке интелигенције у циљу развоја епидемиолошког модела ширења ковида 19 на нивоу популације, као и персонализованог модела развоја клиничке слике код појединца зараженог овом болешћу.

 

Р. И. П.