По мотивима аутобиографије Жарка Лаушевића
СНИМА СЕ ТВ СЕРИЈА „ПАД“

Телевизијска серија “Пад” је снимљена и за сада су монтиране две епизоде које ће ових дана бити приказане на филмском фестивалу у Сарајеву. Ми ћемо је на редовном телевизијском програму гледати тек наредне године. Серија “Пад”, коју чини осам епизода, рађена је по мотивима аутобиографске књиге глумца Жарка Лаушевића, описује трагичан догађај из лета 1993. у којем је лично учествовао. Тај тренутак му је одредио целу даљу судбину.

Распад бивше Југославије и рат, санкције и сиромаштво, хиперинфлација и свакодневно насиље у целом друштву, обележили су деведесете године прошлог века, а уједно дају и временски оквир радње серије, која недвосмислено указује на морални, духовни и коначно физички пад целе једне земље.

Преузимајући само основне мотиве из аутобиографске књиге „Година прође, дан никад“, серија „Пад“ прати живот глумца Ивана Маслаћа од тренутка када он и његов брат стижу до стана свог ујака, недалеко од места на којем се у Подгорици управо десио сукоб са трагичним последицама. Прича се наставља у истражном затвору „Спуж“ , где се главни јунак сусреће са галеријом живописних ликова, од ситних лопова, криминалца и убица, па до политичких затвореника.

Паралелно, упознајемо и Ивановог оца Николу, озбиљног и рационалног човека, са којим Иван од детињства има компликован однос. Ове две приче се усложњавају и проширују, осветљавајући, с једне стране, заводљив живот једне од највећих глумачких звезда Југославије.

„Серија „Пад“ није класична адаптација књижевног дела, већ представља слободну интерпретацију како књиге, тако и једног трагичног догађаја који је, у ствари, метафора трагичног времена које је обележило деведесте године прошлог века, на овим поднебљима. И када један глумац на врхунцу каријере постане случајни протагониста ужасног злочина (сплетом трагичних околности убија два младића и рањава трећег) и пређе на другу, тамну, страну – то отвара многа морална и етичка питања. Колико дубоко треба да паднеш да би се искупио? Да ли после пада можеш устати и наставити даље? Шта је адекватна казна?  То су само нека од питања на која наш главни јунак тражи одговор.

– Стога се серија не тиче само главног јунака – глумца, већ кроз његову трагичну судбину говори о људима који су, као и та земља, доживели општи духовни, морални и физички пад – објашњава редитељ Бојан Вулетић. – Зато су у серији сва имена промењена, а многе нове измишљене ситуације и сцене доприносе утиску прошлих времена.

 

Приредио С. Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању