„Спајалица” и друга добра дела
СОЛИДАРНОСТ ГЕНЕРАЦИЈА

 

Новосадски хуманитарни центар је добротворна организација која већ 25 година активно ради на пољу социјалне и хуманитарне бриге и заштите, промоције здравља, образовања и грађанске солидарности. Пројекте реализују у Новом Саду и широм Србије.

Њихова је мисија да допринесу стварању хуманог друштва, кроз помоћ и подршку социјално угроженима, али и кроз подстицање активизма и солидарности. Центар се такође залаже и за хумано решавање проблема напуштених животиња и одговоран однос људи према животној средини.

Основани су још деведесетих година, у време ратова и велике избегличке кризе, са мотивацијом да помажу угроженим људима водећи рачуна о њиховим потребама, не само за хуманитарном помоћи, већ и за разумевањем и психолошком подршком. Међу оснивачима су управо и били људи са искуством избеглиштва. У то време су обилазили избегличке колективне центре и пружали материјалну, здравствену и психосоцијалну подршку људима како би се лакше прилагодили новом животу, како би „стали на ноге“ и интегрисали се у друштво.

Временом се Центар развио у организацију која подржава различите угрожене и маргинализоване групе, међу којима су социјално угрожени, старије особе, деца и млади, дуготрајно незапослени… Иза њих су бројни пројекти подршке ромској популацији, нарочито ромској деци, у приступу образовању и спречавању раног напуштања школовања. Бавили су се иразвојем целоживотног учења и стицањем вештина за лакше запошљавање и за предузетништво, а претходних девет година су радили на подршци запошљавању жена и младих у општинама Кула, Апатин, Сурдулица и Владичин Хан.

Такође су реализовали пројекте подршке старим лицима – од почетка двехиљадитих су активни у пружању помоћи у кући и кућне неге, а организовали су и клупске и друге активности за старије, међу којима и међугенерацијски клуб „Спајалица“. Сада раде на стварању услова да заједнице постану прилагођене потребама старих, у оквиру „Ејџ+“ пројекта. У Новом Саду  услугу помоћ у кући одраслим и старијим лицима пружају у континуитету, а у општини Владичин Хан су током претходне две године организовали ову  и друге услуге за више од две стотине старијих лица у удаљеним, брдско-планинским селима те општине. Једна је од њихових главних програмских активности је и промоција здравља, нарочито заштита менталног здравља: више од десет година воде саветовалиште у ком грађани Новог Сада могу добити услуге саветовања и психолошке подршке.

„Спајалица“ је пројекат који промовише сарадњу међу генерацијама и укљученост старијих у живот заједнице. У оквиру пројекта организују клупске активности сваког уторка од 10 до 12 сати у просторијама Центра у Новом Саду, у којима учествују припадници старије и млађе генерације. Састанци клуба су увек весели, уз дружење и разговор, забаву са музиком и певањем, уз креативне активности… Поред тога, четвртком организују радионице о коришћењу нових технологија за сениоре. Ту се пре свега мисли на коришћење „паметних“ телефона, али и рачунара и банкомата. За ове обуке влада велико интересовање.

 

Пише Никола Тодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању