Неваљали зека, нови суперхерој
ШОУ БИЗНИС

Бед Бани је своје уметничко име узео присeтивши се колико је мрзео да у школским представама на родном Порторику носи костим зеца. Зато је постао Бед Бани или – Неваљали зека.

Технички подаци никада нису у првом плану када се говори о звездама шоу-бизниса, али начин на који је Бед Бани то постао јесте фасцинантан. Мало завиривање иза завесе пословног успеха у случају овог певача открива невероватан след догађаја који само на први поглед делује као случајност. Заправо, тријумф младог Порториканца је сасвим логичан. Његов искусни менаџер Ноа Асад, са више од три деценије проведене у музичком послу, каже за „Билборд“ да је чак и за њега ова година проведена са Бедом Банијем била исцрпљујућа. Само што је завршена једна светска турнеја по аренама, кренуло се на другу – по стадионима. Окончана је почетком децембра на Стадиону Ацтека у Мексико Ситију.

Ову годину је Бед Бани завршио као музичар са најуспешнијим концертима који су донели готово четири стотине милиона долара зараде! Продато је безмало два милиона улазница за 65 наступа, а у то чак нису укључени последњих двадесет концерата на стадионима Латинске Америке ове јесени. Први пут се догодило да певач који пева само на шпанском тријумфује у обе Америке, па да чак и у остатку света претекне звезде енглеског говорног подручја. У Северној Америци сваки концерт Беда Банија је током ове турнеје донео око дванаест милиона долара што је највећи приход у историји мерења ових резултата!

Како је певач који снима само на шпанском језику, чије послове води једна мала, независна музичка кућа и који је свега пет година на сцени успео тако нешто? Да је нова планетарна музичка звезда рођена могло се видети још априла прошле године када су пуштене у продају карте за овогодишњу летњу турнеју. Улазнице су продате за само неколико сати, а више од двеста хиљада људи је остало на листи чекања.

Асад је још тада наговестио свом пулену да арене неће бити довољне и да би требало да резервишу неке стадионе годину дана унапред, посебно што је Бед Бани већ имао у плану да почетком ове године објави нови албум. Ноа Асад је у помоћ позвао Банијевог дугогодишњег пријатеља и стручњака за маркетинг Хенрија Карденаса који је са певачем радио још на почетку његове каријере када је наступао у малим клубовима и певао пред стотинак људи у Њујорку и Мајамију.

У Америци није проблем данас напунити стадион уколико имаш хитове, а Бед Бани их има на десетине. Проблем је резервација: требало их је заказати готово годину и по дана раније што је прилично рано, али спортски клубови и лиге америчких клубова већ су попунили своје термине. Требало је брзо реаговати. Бани и Асад су били одлучни да неће имати више од два концерта у једном граду како нигде публика не би била привилегована. Свако мора добити истоветну порцију трочасовне забаве.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању