ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЋ
Спаситељка српске деце

Ми смо још 2011, у знак сећања на велико и незаборавно дело Диане Будисављевић, која је у време НДХ спасла животе дванаест хиљада српске, јеврејске и ромске деце и обезбедила им будућност, поднели захтев граду Бечу да једна улица или парк добију њено име. Предлог је дао наш члан Недељко Савић. То смо учинили и зато да би Срби у Аустрији и Аустријанци јавно одали почаст њеном делу, да би парк посвећен српској снаји постао симбол зближавања Срба и Аустријанаца, као и њеног хуманитарног и нашег заједничког рада – каже професор Срђан Мијалковић, председник СПКД „Просвјета“ у Аустрији.

Диана Будисављевић (рођ. Диана Обексер), Аустријанка рођена у Инзбруку 1891, у родном граду је радила као медицинска сестра. Ту је упознала свог будућег супруга, доктора Јулија Будисављевића, Србина из Хрватске. Након венчања, пар се сели у Загреб, где остаје и током Другог светског рата.

Године 1942. Диана је добила писмену дозволу да изведе децу из логора Стара Градишка. Исте године је, уз помоћ министра за социјална питања, успела да малишане одведе у Загреб, Јастребарско и Сисак. После тога, одевена у униформу медицинске сестре Црвеног крста, лично је учествовала у спасавању деце из кампова Млака, Јабланац и Јасеновац.

У току рата, Диана – са неколико блиских сардника, међу којима су били Марко Видаковић, Ђуро Вукосављевић, Камило Бреслер, Иванка Џакула, Драгица Хабазин, Јана Кох, Татјана Маринић, Вера Черне, Бранко Драгашић, Љубица Бецић – ризикује сопствени живот како би спасила малишане, углавном са Кордуна и Козаре, али и оне јеврејског и ромског порекла.

У време ових акција Диана је почела да води дневник. Према њеним белешкама, иницијатива спасавања деце у почетку није наишла на одзив, првенствено услед страха од одмазде.

И поред свих потешкоћа на које је наилазила, она је успевала да нађе још добрих људи, који су помагали да прикупљена помоћ увек дође до оних којима је била потребна.

Спасена деца била су смештана на различитим местима, нека у хранитељске породице, нека у објектима Католичке цркве, за шта је Диана добила допуштење од Хрватске надбискупије.

 

Пише Марко Лопушина

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању