Крвави Божић
СРБИ НА КиМ ОПЕТ У СТРАХУ

Почетак нове 2023. Године, и најрадоснији хришћански празник Бадњи дан и Божић, на Косову и Метохији протекли су у сенци оружаног напада на дечака и његовог нешто старијег рођака у Готовуши, крај Штрпца на крајњем југу Космета, и бруталног пребијања тек стасалог српског младића у Клокоту, селу у Косовском Поморављу.

На Бадњи дан, у петак 6. јануара, Албанац Азем Куртај (33), припадник косовских безбедносних снага (КБС), без икаквог повода отворио је рафалну паљбу из возила у покрету на дечаке из села Готовуша у општини Штрпце, Стефана Стојановића (11) и његовог рођака Милоша Стојановића (21) док су се враћали из сече бадњака и задао им тешке телесне повреде. Само пуком срећом нису смртно страдали нити су животно угрожени.

Првобитно им је помоћ указана у дому здравља у Штрпцу, а онда су колима Хитне помоћи транспортовани у КБЦ Приштина с привременим седиштем у Грачаници, где су збринути после оперативних интервенција на Хируршкој клиници.

Др Братислав Лазић, директор КБЦ Приштина с измештеним седиштем у Грачаници, казао је да је  Стефан задобио прострелну рану рамена и њему је у болници извађен метак, док је његов десет година старији рођак задобио прострелну рану шаке.

– Враћали смо се путем Милош и ја из сече бадњака и застали смо да се сликамо за успомену. Тада је одједном наишао аутомобил из којег је запуцано. – рекао је  у  болници у Грачаници Стефан.

Његова мајка Зорица је казала исто вече да је у несрећи било и среће:

– Иако је био преплашен, мој син је то боље и храбрије поднео него ми. Ми смо још увек у шоку, а он се држи храбро – изјавила је она.

И док је понављала да ништа није теже од стрепње за живот сопственог детета, једанаестогодишњи Стефан се из кревета у болници у Грачаници сликао са три подигнута прста.

Милош Стојановић (21) из Готовуше, младић на кога је пуцао Албанац на Бадњи дан, пуштен је у понедељак 9. јануара на кућно лечење.

Звонимир Стојановић отац рањеног Милоша (21) казао је испред грачаничке болнице да му је жао што је дошло до овог догађаја.

– Тешко је. Уместо да овај дан и ово вече будемо у кући сви заједно, ми смо овде у болници и стрепимо за њихово здравље и њихове живот, казао је Стојановић новинарима.

 

Текст и Фотографије: Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању