Срби у расејању о корони

Корона још годину дана?

 

Добили смо не само интересанте процене о моћи ковида-19, податке о мерама појединих држава, које су често оштрије него у Србији, већ и кратке исповести саговорника, са буквално свих страна света, о њиховом личном доживљају читаве ове ситуације која месецима тресе нашу планету

 

У свету данас има око 35 милиона оболелих од ковида-19, а умрло је више од милион заражених. То је податак који уноси страх, па се и велики број људи из српске дијаспоре са којима смо разговарали, боје ове пошасти.

Анкетирали смо их  на стотину и питали шта мисле о томе докле ће да траје пандемија корона вируса и каква су њихова лична искуства. Издвајамо најинтересантије одговоре.

У Канади, на пример, наш Душан Љ. губи живце због пандемије, али се сналази као и сваки Србин:

– Пандемија ми баш иде на нерве. Одем на пошту овде у Монтреалу, да пошаљем препоручено писмо у Београд, али ми рекоше да не може „јер је Србија у групи забрањених земаља за поштански саобраћај”. И рекоше ми поштари да пробам за месец дана „можда буде неких промена”. Ми овде у Канади не можемо да путујемо из провинције у провинцију, нити из региона у регион. Могу да се крећу само они који имају адресу боравка. Живим и радим у Монтреалу, а имам кућу удаљену 80 км од апартмана у којима боравим. И сетим се да у возачку дозволу убацим адресу куће, па кад ме саобраћајци контролишу куда путујем, ја им кажем да идем кући. Изгледа да ће ово трајати све док сав народ не буде вакцинисан, а то може да буде тек за годину дана. Дакле, до тада остаје да се и даље нервирамо– закључује Душан.

И Гордана Л, из Канаде, признаје да јој је мука од пандемије.

– Мука је посебно зато што живимо у свету програмираном да слепо слуша власт. А она приказује лажне податке о жртвама корона вируса. Ми у Канади са нестпрљењем чекамо да се лудило оконча и да видимо шта нам доноси нови поредак. Пандемија мора кад-тад да се заврши, јер вакцине су дизајниране. По неким овдашњим незваничним проценама пандемија ће да траје до 2022, односно док светске силе не реше међусобне несугласице. Канађани, на пример, очекују велике немире у САД после избора, ко год да победи. Све у свему, опасно је живети на планети Земљи.

 

Пише Марко Лопушина

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању