Srbi u rasejanju o koroni

Korona još godinu dana?

 

Dobili smo ne samo interesante procene o moći kovida-19, podatke o merama pojedinih država, koje su često oštrije nego u Srbiji, već i kratke ispovesti sagovornika, sa bukvalno svih strana sveta, o njihovom ličnom doživljaju čitave ove situacije koja mesecima trese našu planetu

 

U svetu danas ima oko 35 miliona obolelih od kovida-19, a umrlo je više od milion zaraženih. To je podatak koji unosi strah, pa se i veliki broj ljudi iz srpske dijaspore sa kojima smo razgovarali, boje ove pošasti.

Anketirali smo ih  na stotinu i pitali šta misle o tome dokle će da traje pandemija korona virusa i kakva su njihova lična iskustva. Izdvajamo najinteresantije odgovore.

U Kanadi, na primer, naš Dušan LJ. gubi živce zbog pandemije, ali se snalazi kao i svaki Srbin:

– Pandemija mi baš ide na nerve. Odem na poštu ovde u Montrealu, da pošaljem preporučeno pismo u Beograd, ali mi rekoše da ne može „jer je Srbija u grupi zabranjenih zemalja za poštanski saobraćaj”. I rekoše mi poštari da probam za mesec dana „možda bude nekih promena”. Mi ovde u Kanadi ne možemo da putujemo iz provincije u provinciju, niti iz regiona u region. Mogu da se kreću samo oni koji imaju adresu boravka. Živim i radim u Montrealu, a imam kuću udaljenu 80 km od apartmana u kojima boravim. I setim se da u vozačku dozvolu ubacim adresu kuće, pa kad me saobraćajci kontrolišu kuda putujem, ja im kažem da idem kući. Izgleda da će ovo trajati sve dok sav narod ne bude vakcinisan, a to može da bude tek za godinu dana. Dakle, do tada ostaje da se i dalje nerviramo– zaključuje Dušan.

I Gordana L, iz Kanade, priznaje da joj je muka od pandemije.

– Muka je posebno zato što živimo u svetu programiranom da slepo sluša vlast. A ona prikazuje lažne podatke o žrtvama korona virusa. Mi u Kanadi sa nestprljenjem čekamo da se ludilo okonča i da vidimo šta nam donosi novi poredak. Pandemija mora kad-tad da se završi, jer vakcine su dizajnirane. Po nekim ovdašnjim nezvaničnim procenama pandemija će da traje do 2022, odnosno dok svetske sile ne reše međusobne nesuglasice. Kanađani, na primer, očekuju velike nemire u SAD posle izbora, ko god da pobedi. Sve u svemu, opasno je živeti na planeti Zemlji.

 

Piše Marko Lopušina

 

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju