Снимљена камером Националне географије
СРБИЈА ИЗ ВАЗДУХА

Подигли су камере, па снимили Суботицу, Национални парк “Засавицу”, Београд на води, средњовековни Голубац, лековити Златибор, историјску Кадињачу и Локошницу, село код Лесковца које су прозвали светском престоницом паприке.

Реч је о четвртој сезони документарног серијала, а тај нови циклус отвара Србија. Цео свет, кажу реализатори пројекта, сазнаће нешто више о нашој богатој култури, природним лепотама које одузимају дах и савременим инжењерским достигнућима. Захваљујући најсавременијој технологији наша земља биће приказана као никада до сада уз невероватне снимке из ваздуха, али и кроз приче људи.

Организатори о овом пројекту кажу: “Лет над Србијом почињемо на северу, од ремек-дела сецесије у нашој земљи, магичне Суботице, где ћемо истражити неке од најлепших грађевина у граду и видети како изгледају одозго.

Оно о чему ће овог септембра причати цео свет биће и невероватни споменици Србије из епохе током које је у градитељству ове земље владао соцреализам. Велике бетонске скулптуре подсећају на ванземаљске грађевине, које нуде јединствен увид у историју наше земље. На том пропутовању дронови нас воде све до Златибора и спомен комплекса “Кадињача” чија нас архитектура води у неку другу димензију.

Још једна важна станица на овом узбудљивом путовању је и тврђава Голубац, смештена на такозваној “Гвозденој капији” Дунава, захваљујући чему је ово утврђење имало важан стратешко геополитички значај. Први пут ова тврђава биће приказана из ваздуха, а камере ће открити њене изненађујуће тајне.

Из богате прошлости направићемо брзи прелаз у садашњост – или у будућност? Гледаоци ће видети призор који зауставља срце. Изградњу “Куле” високе 168 метара – небодера, који се налази у самом срцу Београда, смештеног на обали реке Саве, у новом модерном епицентру српске престонице познатом као “Београд на води”.

Лепоте Србије нису потпуне без сликe српског села. Доња Локошница позната је као „светска престоница паприке“, а камере „Европе одозго“ откриће како ово село постаје пурпурно док се са скоро свих кућа током лета црвене низови сушених паприка.

Посетићемо и Специјални резерват природе Засавица, у ком несметано живи више од 200 магараца спасених из свих делова Балкана. Од млека магарица из резервата Засавица добија се најскупљи сир на свету чија цена може да достигне и хиљаду евра за килограм”.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању