Споменик Штефанику у Александровцу
СРПКО-СЛОВАЧКО ПРИЈАТЕЉСТВО

У дворишту Музеја винарства и виноградарства у Александровцу прошле недеље је откривен споменик Милану Растиславу Штефанику, легендарном словачком астроному, политичару, генералу француске армије и пилоту из Првог светског рата кога Словаци сматрају „оцем  нације“.

Откривању спомен обележја, чији је аутор Зоран Жека Благојевић, присуствовали су амбасадор Словачке у Београду Федор Росоча, државни секретар у Министарству културе Републике Србије Миодраг Ивановић, председник општине Александровац др Мирко Михајловић, председник Скупштине општине Славољуб Миљковић, представници Војске Француске), грађани Жупе, као и директори општинских јавних предузећа и установа.

За амбасадора Росоча приређен је пријем у кабинету председника општине, а потом и свечаност у великој сали Музеја винарства и виноградарства. Након интонирања српске и словачке химне, евоциране су успомене на ратне дане пуковника француске авијације Милана Растислава Штефаника, чији је авион 6. априла 1915. погођен из малокалибарског топа, који је, затим, принудно слетео у рејон Жупе александровачке. О том догађају надахнуто су говорили: Нела Ћурић, директорка Музеја, Јелена Тодоровић Гавриловић, директорка Завичајног музеја Жупе, председник општине др Мирко Михајловић, као и Словачке у Београду Федор Росоча.

Гости из Словачке дегустирали су најбоља жупска вина у Музеју винарства и виноградарства,  потом обишли сталну поставку Завичајног музеја Жупе, а на крају су посетили и винарију Будимира Здравковића у Борју, где су уживали у врхунским винима ове светски познате винарске куће.

 

Ж. Миленковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању