Српска „Абба“ на беовизији – и Швеђани певају „Ој, Мораво“

Лола, Тина, Бата и Филип Амвон чланови су музикалне породице из Стокхолма у који су се из Србије одселили давних година. Композиција „Твоје очи“ са којом наступају на такмичењу у Београду настала је као музичка подлога интимних осећања према родитељима и родном крају. Текст је написала мајка Лола, а музику је прошле године компоновала ћерка Тина

Дошли су у Србију да учествују на Беовизији. Њихова песма „Твоје очи“ ушла је међу 24 најбоље. Мајка Лола и ћерка Тина наступиће као дует са овом песмом 28. фебруара, у другом полуфиналу.

– Композицију „Твоје очи“ посветили смо мојој баки из Јагодине, која нас деценијама гледа у туђини са своје фотографије и дарује нам љубав. Очекујемо да уђемо у финале. Потом намеравамо да песму преведемо на енглески и пласирамо је у Скандинавији и Европи – каже Тина Амвон, млада композиторка, која са мајком Лолом пева ову песму.

Глава породице Амвон је Братислав Бата Анђелковић, професионални музичар, академац, чији су родитељи Србољуб и Славица још средином шездесетих прошлог века из Јагодине отишли на привремени рад у Шведску. Бата им се прудружио са супругом Олгицом Здравковић, из Београда, крајем осамдесетих. Како су обоје били ангажовани у КУД-у „Абрашевић“, у позоришту „Дадов”, у београдском Народном позоришту, и у хладној Скандинавији су наставили да се баве музиком.

– Ја сам водила Школу за талентовану децу са посебним потребама и Музичку школу у Стокхолму од 1998. Била сам активиста Српског друштва „Владимир Роловић”, у којем сам водила дечји ансамбл и хор, који је певао наше популарне песме и шлагере. Бата је истовремено водио три шведска хора, које је учио да певају дела Стевана Мокрањца и православне песме – прича нам госпођа Олгица Лола Амвон.

Бата Анђелковић је, између осталог, водио шведски хор „Шенсевик”, који је изводио и песму „Ој, Мораво”, „Теби појем” и учествовао у Србији на Фес-тивалу „Хорови међу фрескама”.

– Била је то наша духовна веза са отаџбином. А онда, када су се родили ћерка Тина, 1988. године, и син Филип, 1992, и када су мало порасли, уписали смо их у музичку академију и направили кућни оркестар, који сада наши шведски пријатељи називају „Српска АББА“ – шали се Лола Амвон.

Како смо сазнали, породица Анђелковић из Стокхолма је деведесетих година, после напада муслиманских и албанских националиста на њих у Шведској – јер су наступали са српским репертоаром на концертима својих хорова – одлучила да узме друго презиме, Амвон, што значи црквени камен. То их је спасло од насиља Бошњака и Албанаца.

Композиција „Твоје очи“ са којом наступају на Беовизији настала је пре двадесет година као музичка подлога интимних осећања према родитељима и родном крају. Текст је написала мајка Лола, а музику је прошле године компоновала ћерка Тина, јер са родитељима дели осећање љубави према баки и Србији.

Тина Амвон, која пева и свира клавир, музички је продуцент, композитор и музички педагог. Предаје музику у основној школи у Стокхолму. Радила је продукције поп песама и спотова, учествовала на великој сцени „Brewaldhallen” као водич програма мелодијског фестивала. Била је део тима продуцената на великој позоришној сцени „Göta Lejon“ са познатим светским звездама: Sven Bertil Taube, Lotta Engberg, Charlotte Strandberg, Hanna Hedlund, Linda Kruger.

– Тина је са 11 година била на аудицији за мјузикл „Еми” и добила улогу поред хиљаду других девојчица. Филип је наступао као виолиниста у мјузиклу „Јадници”, свирао је са Лондонском филхармонијом. Данас је наставник у Музичкој школи у Стокхолму и спрема мастер на факултету – говори о својој деци госпођа Лола.

Наставак прочитајте у броју 3135.