Српска свадба права атракција – кинеске младе у Косјерићу

У Мионици, општина Косјерић, налази се етно село које с правом носи ово име – домаћини су вредни и гостољубиви, те их посећују туристи из свих крајева света, а ево због чега је постало популарно и на далеком истоку

Уподножју Маљена, у селу Мионица које је удаљено 140 километара од Београда, на око 600 метара надморске висине, Марија и Жељко Средић са децом, баком, деком – домаћини су сеоског туристичког комплекса „Гостољубље“. Да су му дали баш прави назив, уверили смо се и сами, јер посетиоце дочекују љубазно и срдачно, особље одмах нуди кафу са ратлуком, домаће воћне сокове, ракију и остале специјалите, па смо се у овом пријатном амбијенту веома брзо осетили као код куће. Док уживамо у правој сеоској идили и погледу на оближња брда и пашњаке, домаћин Жељко, нам објашњава како је са породицом одлучио да се пресели на село и живи од туризма: – То је заправо дедовина моје супруге где смо прво обновили стару кућу, уз помоћ министарства 2004. године и био је ту само један вајат, мираз Маријине баке, стар око 200 година, који је сређен баш као младеначки вајат… И тако је све и почело… После су постепено сви прешли да ту живе и баве се пољопривредом, имају и малине, шљиве, поврће, фарму са домаћом живином. Како је имање велико и простире се на дванаест хектара, направили су још шест вајата, омањих дрвених кућица са лепим именима: Маслачак, Љубичица и слично, ресторан и још три куће за издавање, за љубитеље већег комфора.

У посебном делу, на фарми, ограђене су домаће животиње са којима деца обожавају да се играју. На травнатој површини испред вајата је отворени базен и терени за рекреацију, а одмах поред су и места за камповање. Предвиђено је да гости учествују у свим сеоским пословима, од сакупљања сена до брања воћа и припремања јела или зимнице, и многи заиста дођу са идејом да ће нешто од тога да ураде, али, како нам рече једна од конобарица, боравак се углавном сведе на потпуни одмор, само уз питање шта ће бити за доручак. Па после одлазе на базен, распитају се за ручак и са нестрпљењем очекују вечеру, попут популарног Лепог Брке, гастрономада, који се баш задесио ту са породицом кад и ми. Питали смо га да ли и он нешто скува, али нам каже да је дошао само да се одмара. У ресторанском делу се организују различити догађаји, прославе, скупови, рођендани… Од пре три године у њиховој понуди је и традиционална свадба као део културног садржаја домаћинства која је први пут представљена 2016. године на сајму туристичке организације Косјерић, а од када су за њу сазнали кинески туристи, постала је неизоставан део њихове балканске туре. Пројекат је окупио културно-уметничка друштва која негују традицију тог краја, ангаживали су чак стодвадесет људи и снимили документарни филм који је представио српску свадбу и све наше обичаје везане за ово весеље, а које да-нас могу да доживе туристи који посете „Гостољубље“. Газда Жељко нам објашњава да је то интерактивни догађај у коме посебно воле да учествују кинески туристи, ту се одлично проведу, препоручују и другима, па сада долазе у све већем броју. Од маја реализовано је већ више од двадесет свадбених весеља, договорено је још толико до октобра, па се неке групе и спајају, а већ се попуњавају и термини за следећу годину.

Наставак прочитајте у броју 3161.