Srpska svadba prava atrakcija – kineske mlade u Kosjeriću

U Mionici, opština Kosjerić, nalazi se etno selo koje s pravom nosi ovo ime – domaćini su vredni i gostoljubivi, te ih posećuju turisti iz svih krajeva sveta, a evo zbog čega je postalo popularno i na dalekom istoku

Upodnožju Maljena, u selu Mionica koje je udaljeno 140 kilometara od Beograda, na oko 600 metara nadmorske visine, Marija i Željko Sredić sa decom, bakom, dekom – domaćini su seoskog turističkog kompleksa „Gostoljublje“. Da su mu dali baš pravi naziv, uverili smo se i sami, jer posetioce dočekuju ljubazno i srdačno, osoblje odmah nudi kafu sa ratlukom, domaće voćne sokove, rakiju i ostale specijalite, pa smo se u ovom prijatnom ambijentu veoma brzo osetili kao kod kuće. Dok uživamo u pravoj seoskoj idili i pogledu na obližnja brda i pašnjake, domaćin Željko, nam objašnjava kako je sa porodicom odlučio da se preseli na selo i živi od turizma: – To je zapravo dedovina moje supruge gde smo prvo obnovili staru kuću, uz pomoć ministarstva 2004. godine i bio je tu samo jedan vajat, miraz Marijine bake, star oko 200 godina, koji je sređen baš kao mladenački vajat… I tako je sve i počelo… Posle su postepeno svi prešli da tu žive i bave se poljoprivredom, imaju i maline, šljive, povrće, farmu sa domaćom živinom. Kako je imanje veliko i prostire se na dvanaest hektara, napravili su još šest vajata, omanjih drvenih kućica sa lepim imenima: Maslačak, Ljubičica i slično, restoran i još tri kuće za izdavanje, za ljubitelje većeg komfora.

U posebnom delu, na farmi, ograđene su domaće životinje sa kojima deca obožavaju da se igraju. Na travnatoj površini ispred vajata je otvoreni bazen i tereni za rekreaciju, a odmah pored su i mesta za kampovanje. Predviđeno je da gosti učestvuju u svim seoskim poslovima, od sakupljanja sena do branja voća i pripremanja jela ili zimnice, i mnogi zaista dođu sa idejom da će nešto od toga da urade, ali, kako nam reče jedna od konobarica, boravak se uglavnom svede na potpuni odmor, samo uz pitanje šta će biti za doručak. Pa posle odlaze na bazen, raspitaju se za ručak i sa nestrpljenjem očekuju večeru, poput popularnog Lepog Brke, gastronomada, koji se baš zadesio tu sa porodicom kad i mi. Pitali smo ga da li i on nešto skuva, ali nam kaže da je došao samo da se odmara. U restoranskom delu se organizuju različiti događaji, proslave, skupovi, rođendani… Od pre tri godine u njihovoj ponudi je i tradicionalna svadba kao deo kulturnog sadržaja domaćinstva koja je prvi put predstavljena 2016. godine na sajmu turističke organizacije Kosjerić, a od kada su za nju saznali kineski turisti, postala je neizostavan deo njihove balkanske ture. Projekat je okupio kulturno-umetnička društva koja neguju tradiciju tog kraja, angaživali su čak stodvadeset ljudi i snimili dokumentarni film koji je predstavio srpsku svadbu i sve naše običaje vezane za ovo veselje, a koje da-nas mogu da dožive turisti koji posete „Gostoljublje“. Gazda Željko nam objašnjava da je to interaktivni događaj u kome posebno vole da učestvuju kineski turisti, tu se odlično provedu, preporučuju i drugima, pa sada dolaze u sve većem broju. Od maja realizovano je već više od dvadeset svadbenih veselja, dogovoreno je još toliko do oktobra, pa se neke grupe i spajaju, a već se popunjavaju i termini za sledeću godinu.

Nastavak pročitajte u broju 3161.