Декларација о несталим лицима
ШТА ЈЕ ДОГОВОРЕНО У БРИСЕЛУ

После састанка у Бриселу, који је одржан 2. маја, и на којем се разговарало о формирању Заједнице српских општина (ЗСО) и о несталима у конфликту 1999, председник Србије Александар Вучић је изјавио: “Веома сам забринут, јер по кључном питању, питању формирања ЗСО, јасно је да Приштина не жели да испуни обавезу. Дошли смо до зида”,

То је било јасно, према његовој оцени, од тренутка када је представљан Нацрт статута ЗСО. “Покушавали су да унизе две жене које су Нацрт читале, а њихова реакција после тога је била да је то за њих неприхватљиво, иако се у свим члановима Нацрт јасно позива на претходно договорене чланове”, рекао је Вучић.

Напоменуо је да нема ниједне тачке у којој се спомиње нешто што већ није потписано. Нацрт статута ЗСО, иначе, има девет поглавља и 67 чланова

Када је реч о ситуацији после, како је рекао, срамних избора на северу КиМ, 23. априла, ЕУ је изашла са својим предлогом.

“Ја сам прихватио, Приштина је одбила. Мислим да је веома важно да превазиђемо ту ситуацију“, истакао је Вучић.

“Надам се да ће у наредној рунди бити реакција неких других који би могли да утичу на промену таквих ставова, нисам оптимиста, али могу да обећам да ћемо дати све да сачувамо мир и стабилност“, поручио је председник.

“Или ће се прихватити оно што је договорено 2013. и 2015. или је крај свега. Не желим да говорим у име ЕУ, разумели су у ЕУ довољно. Није моје да говорим у име Бореља и Лајчака. Упозоравао сам да ће ово да се догоди од почетка“, каже Вучић.

Аљбин Курти је објавио на Твитеру своју визију статута Заједнице српских општина, која према његовој замисли треба да буде “нетериторијалан пројекат” и да признаје “уставне карактеристике Косова”.

 

Пише : Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању