Дивна воћка, мало позната
ШТА ЈЕ ЈОСТА

На први поглед изгледа као рибизла. Њен укус подсећа на мешавину боровнице, кивија и грожђа. А овa воћка која је веома отпорна и благородна за здравље назива се јоста.

Јоста спада у врсту јагодастог воћа а настала је укрштањем црне рибизле i огрозда. Назив биљке „Јо+ста“ долази од почетних слова две немачке речи Johannisbeere (црна рибизла) i Stachelbeere (огрозд). Хибрид је настао у Немачкој, на Max Planck универзитету у Келну. Давне 1922. године  ботаничар Лоренц је укрстио две биљке, са циљем да нова превазиђе мане укрштених врста. Тридесет година касније, др Баурер је направио коначну верзију воћке каква се данас гаји.

Јоста се може конзумирати у свежем стању, смрзнутом, од ње се могу кувати и сокови и пекмези. Постоји и један посебан специјалитет из Темерина, јединствен производ у облику вина ферментиран на подрумској температури, значи без кувања, односно термичке обраде са очуваним благом витамина и минерала.

Ово атрактивно бобичасто воће је отпорно на ниске температуре па може издржати и зиме до -40 степени Целзијусових. Може се узгајати на различитим теренима а најбоље успева у подручјима са континенталном климом. У питању је биљка изразите отпорности на штеточине и није је потребно пуно третирати нити прскати.

Јоста је позната као добар чистач јетре и крвних судова, лечи малокрвност, штити од грипа, прехладе, разних вироза, јача имунитет и има многе друге здравствене бенефите.

 

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању