Šta kome donosi sneg u Srbiji

Svi su gledali prethodnih dana u nebo, a odozgo – veje li veje. jedni mole boga da stane, drugi se raduju i navijaju za još. U gradovima žitelji gunđaju i pešače jer gradski prevoz ne radi, na planinama zaposleni trljaju zadovoljno ruke, a gosti uživaju u snegu do pojasa, belini i tišini

Koliko toga ima gore, odakle više pada? – reče nedavno u Nišu u jednom reporterskom zapisu radnik komunalne službe. Stoji u snegu do kolena, zab’o lopatu ispred sebe i nemoćno širi ruke. A ni slutio nije da će sutradan njegov vapaj da bude još veći. Da će da stoji u snegu gotovo do struka i da moli Svevišnjeg da, ako dušu ima, stane sa zasipanjem grada. On moli, a žitelji gunđaju, pa i psuju, jer je grad blokiran pa svuda moraju pešice.

Padaj, padaj, padaj… Tog istog dana, kao i pre i posle toga, tom istom snegu, odnosno njegovoj količini neko drugi se radovao. Više nego ičemu. Od tog snega turističkim poslenicima stacioniranim na planinama zavisi sezona. Jeste da sada topova za sneg ima, pa ga mašine naprave ako Bog ne bude izdašne ruke, ali nikad to nije isto. A i osnežavanje košta. Treba zabeleti celu planinu. Ovako, sve je palo s neba. Za džabe.

Nastavak pročitajte u broju 3132.