Лекције за цео живот
ШТА ЗНАШ О САОБРАЋАЈУ

 

Такмичење основаца „Шта знаш о саобраћају“ најпознатија је вишедеценијска акција коју је Ауто-мото савез Србије почео да организује још средином шездесетих година. Са циљем популаризације саобраћајне културе у школама и укључивања што већег броја најмлађих, ово такмичење се по броју учесника сматра највећом друштвено-васпитном акцијом усмереном ка школској деци и омладини.

У петак и суботу 27. и 28. маја, Републичко такмичење „Шта знаш о саобраћају“ одржано је 53. пут заредом у ДКЦ „Мајдан“. Претходила су му локална, а потом и окружна и градска такмичења на којима су се основци из целе Србије, у периоду од марта до маја, надметали у познавању саобраћајних прописа, спретности и практичног понашања у саобраћају.

На тај начин се сваке године о саобраћајним прописима и култури едукује око 300.000 деце, док се тестови дистрибуирају свим основним школама у Србији на српском, мађарском, словачком, румунском, хрватском и русинском језику.

У Београду се ове године окупило 108 најбољих основаца. Подељени по окрузима из којих долазе, они су показали завидна, како теоријска, тако и практична знања у спретности вожње бицикла и практичним вежбама које симулирају саобраћајне ситуације из свакодневног живота.

Четворочлану екипу која је на овогодишњем такмичењу постигла најбоље резултате чине Хана Ћирић, Мина Гладовић, Лазар Ђукановић и Јонатан Закић. Они ће представљати Србију на Европском такмичењу у организацији Светске аутомобилске федерације ФИА, које ће се одржати у Задру у Хрватској.

У генералном пласману, у екипном делу републичког такмичења, прво место заузела је екипа Јужнобанатоског округа. Друго место припало је екипи Сремског оркуга, док је треће место заузела екипа Моравичког округа.

Вредне награде и признања најбољим основцима уручили су генерални секретар АМСС, Милан Николић и председник Извршног одбора „АМС Осигурање“ а.д.о. Београд, Дејан Јевтић, као и начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић и председник општине Савски венац, Милош Видовић.

– Импонзантан број од 300.000 деце је прошло овогодишњи циклус такмичења, али данас су са нама најбољи од најбољих. Имамо победнике који ће представљати нашу државу и Ауто-мото савез Србије на предстојећем Европском првенству, са којег се неретко враћају са медаљама. Деца су најлепши повод да се окупимо, али морам да истакнем да је њихова едукација у познавању саобраћајних прописа најважнија и управо је у томе највећи значај овог пројекта – истакао је генерални секретар Милан Николић, захваливши се свим партнерима и спонзорима на учешћу.

Такмичење “Шта знаш о саобраћају” званично је такмичење Министарства просвете, науке и технолошког развоја. И ове године одржано је уз подршку Друштва наставника техничког образовања Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Своју подршку организацији такмичења пружили су и општина Савски венац, на чијој територији је одржан републички ниво такмичења, као и компанија „ОМВ“ Србија која је обезбедила ланч пакете за све учеснике.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању