Застрашивање и притисци са Запада
СТАЊЕ НА КиМ

Више оружаних и физичких напада на Србе од стране Албанаца у јануару на Косову и Метохији као и њиховa хапшења (у Штрпцу, Бистрици код Звечана, Сувом Долу код Косовске Митровице и Клокоту у Косовском Поморављу)  буде сумњу да су плод смишљене акције како би се Срби застрашили у циљу исељавања и како би се што пре коначно питање статуса јужне српске покрајине решило у корист Приштине.

На другој страни, долазак европске петорке у Београд и Приштину, у циљу добијања коначног статуса Косова потврђују да се Европској унији и Сједињеним државама жури да ставе тачку на косовско питање.

У таквој ситуацији, пуној неизвесности, Срби на северу КиМ су још увек без институција из Приштине, а под управом Привремених органа Србије, општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Срби  из ових општина су, подсећамо, 5. новемба 2022, после заједничког састанка,  донели одлуку о напуштању свих косовских институција – Скупштине, Владе, општина, полиције, судских и других установа.

На улицама ове четири општине нема косовских полицајаца док повремено само  возилима  пролазе Еулекс полицајци. Припадници специјалне косовске полиције Росу, након изласка Срба из косовске полиције, успоставили су два стална  пункта од Косовске Митровице према  прелазу Јариње ка Лепосавићу,  и на два пункта од Косовске Митровице према прелазу Брњак у општини Зубин Поток. Росу су и у Бошњачкој махали која се протеже поред Ибра у северном делу Митровице и која важи за трговачки центар, у Микро насељу и код Три солитера где живе Албанци.

Због сталног присуства Росу у Бошњачкој махали Срби су скоро сасвим престали да долазе у куповину у овај део  града, док сами Албанци, власници трговина, негодују против својих полицајаца који им буквално блокирају долазак српских купаца што им значајно умањује дневну зараду.

У главној улици насеља Бошњачка махала смештене су бројне трговине са најразноврснијом и јефтинијом робом где су Срби чинили сто одсто муштерија. Сада тек понеко уђе да тргује. Из неколико пекара Бошњачке махале хлеб се несметано дистрибуира у српске трговине у северном делу града.

С друге стране, међу српским живљем на северу КиМ, сумње више нема. Јасно је да постоји опредељење Европске уније (ЕУ) и Сједињених Америчких Држава (САД) да убрзају динамику за завршетак дијалога између Косова и Србије, али остаје питање да ли ће током 2023. овај дијалог бити окончан. У контексту помињања месеца марта, као рока за постизање споразума, тај рок има за циљ само да дочара озбиљност потребе постизања споразума, али не и извесност да ће тако и бити. Претходних неколико месеци учи нас да је ситуација на Косову толико нестабилна да све преко ноћи може да се промени.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању