Београдска лепотица ће заблистати
СТАРА ПОШТА ДОБИЈА Н ОВО РУХО

Зграда некадашње Поште на Савском тргу у Београду, ремек-дело великог српског архитекте Момира Коруновића, ускоро ће, након вишедеценијске запуштености, бити темељно реконструисана. Једном од најлепших здања предратног Београда биће враћен оригинални изглед, са раскошном фасадом и у идентичним размерама које је имало све до 1944. године.

 

„На основу постојеће архивске документације и оригиналних цртежа, који су укрштани с аутентичним фотографијама, реконструисана је оригинална спољашност зграде. Такође, откривени су сви планови фасаде и реконструисани су елементи којих није било на цртежима. Савремени начин градње и постојећи грађевински материјали биће прилагођени физиономији објекта, како би се темељном реконструкцијом постигао што је могуће оригиналнији изглед зграде саграђене пре готово једног века“, истакао је Братислав Милојевић из компаније Машинопројект Копринг, која је ангажована на реконструкцији.

 

Чувени архитекта Момир Коруновић подигао је зграду Старе поште у савременом српско-византијском стилу 1929. године, али је бурна историја закомпликовала њену судбину. Ово здање, које је поносно истицано на разгледницама старог Београда, током Другог светског рата претрпело је велика оштећења. По завршетку рата зграда је рестаурирана у духу соцреализма, а са раскошне фасаде, пред којом су многи остајали задивљени, поскидани су орнаментални и декоративни елементи који су је красили. Тако је Стара пошта „огољена“, заравњена, скраћена и сведена на данашњи изглед који није ни налик оригиналном решењу.

 

По завршетку реконструкције, Коруновићево здање на Савском тргу постаће нови дом за дечије позориште „Бошко Буха“, интерактивни дечији музеј, као и библиотеку, док ће се на последњем спрату налазити ресторан и кафић за посетиоце, са отвореним терасама на деловима равног крова. У непосредној близини, у  оквиру Београда на води, биће саграђена и најмодернија двојезична државна основна школа са базеном, као и државни вртић са најсавременијим садржајима за децу.

 

Након пажљивог обнављања Београдске задруге и реконструкције хотела „Бристол“, која је у току, ово монументално здање „српског Гаудија“ добиће нови живот и поново бити уврштено на листу најпрепознатљивијих симбола српске престонице.

 

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању