БРИГА О МЛАДИМА
Стипендије за најбоље ђаке и студенте

На њима је да постижу добре резултате, на друштву да покаже да то цени и да их због тога адекватно награди. Делу тих младих који постижу добре резултате недавно је у Српској академији наука и уметности одато признање. Наиме, поводом Дана Математичког факултета, 20. децембра, као сећање на тај датум 1873. године, када је на Великој школи основана прва Катедра за математику на тадашњем природно-математичком Oдсеку Филозофског факулета, најбољим студентима додељене су награде. И то за студента генерације, за најбоље дипломиране студенте основних академских студија, за најбоље дипломиране студенте мастер академских студија, за најбоље студенте 3. године основних академских студија, за најбоље студенте 4. године основних академских студија.

За студента генерације, у школској 2020/21. години, проглашен је Никола Садовек, а за најбоље дипломиране студенте основних академских студија у школској 2020/21. години, проглашени су: Никола Велов, Филип Ковачевић, Коста Грујчић, Владимир Вуксановић, Николина Купрешанин, Михајло Србакоски и Даница Зечевић.

Математичари су, иначе, познати по томе да не бирају науку, већ она бира њих. Тако, један од награђених студената Филип Ковачевић (1998), који је у јулу 2021. године завршио Теоријску математику и примене са просеком 10, одмах је и наставио мастер студије из области теоријске математике, на престижном универзитету ЕТХ, у Цириху и, уз то, добио и њихову стипендију. Ова високошколска установа је, иначе, девета на Шангајској листи универзитета из области математике за 2020. годину.

На сајту Факултета пише и да су за најбоље дипломиране студенте мастер академских студија у школској 2020/21. години, проглашени: Стефан Митровић, Јелена Мрдак, Данило Тошовић и Предраг Пилиповић, а за најбоље студенте 3. године: Павле Мартинов, Јелена Илић, Богдан Томић, Исидора Бурмаз и Катарина
Кривокућа. Најбољи студенти четврте године су: Алекса Милисављевић, Лазар Радојевић и Урош Миленковић.
Тако је било у Београду. А огласили су се и први људи Беочина и показали како и они брину о својим младим суграђанима. Вест коју су нам послали гласи: „На јучерашњој седници Скупштине општине Беочин усвојен је буџет за наредну годину. Према речима председнице општине Беочин Мирјане Малешевић Милкић – ово је изузетно важан корак за грађане општине Беочин, јер је једна од најбитнијих ставки у буџету усмерена управо на оно најважније – образовање младих! У години које је на измаку, учињени су први кораци на пољу образовања. Председница истиче да је поносна што је општина Беочин, општина са највећим студентским и ученичким стипендијама у држави. Како би се и у 2022. години наставила пракса улагања у образовање, на јучерашњој седници Скупштине општине Беочин донета је одлука да у новој 2022. малишани похађају вртић потпуно бесплатно. Такође, Општина ће обезбедити бесплатне уџбенике за све основце који похађају наставу у ОШ „Јован Грчић Миленко“- Беочин и ОШ „Јован Поповић“- Сусек.

Поред неколико фотографија на сајту Општине су објављена и имена добитника стипендија. Ово су имена тих марљивих, вредних ученика: Данијела Јовић, из Беочина, Лазар Белић, из Черевића, Сара Мацура, из Раковца, Наташа Цветановић, из Черевића, Никола Симић, из Беочина, Наташа Рад, из Беочина, Јелена Расимић ,из Беочина, Милан Ковачевић, из Черевића, Јована Ковачевић, из Черевића, Оливера Виченко, из Беочина, Александра Павлис, из Раковца, Драгана Грујић, из Шакотинца, Драга Свирчевић, из Беочина, Драгана Мишић, из Черевића, Јелена Свирчевић, из Беочина и Јелена Драгишић, из Черевића.

 

Приредио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању