Има ли разлога за страх?
СТИЖЕ ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Однос човека према роботу се мења. Некада је то био хладан и помалао неповерљив став, став да су роботи наши непријатељи, иако се стварају из напора људске науке и технологије.

Када смо почели да осећамо блискост према вештачкој интелигенцији робота?

Онога тренутка када смо са њим могли да разговарамо као са пријатељима. Без устручавања и бојазни да радимо нешто погрешно, да смо отуђени или немамо причљиве суседе. Један човек 2015. године инсталирао је Chatbot, тада нову софтверску апликацију, способну за разговор, и ствари су почеле да се мењају. Такав разговор је веома једноставан. Потребна вам је тастатура, пристојан рачунар и добра јачина wi-fi-ја. Преко пута вас, на екрану је робот, али само у софтверском смислу, у дизајнерском то изгледа исто као и свако друго претраживање појма на Интернету. Дизајнирали су га информатичари Ориол Винијалс и Квок Ле. „Мозак ” овог робота опонаша мрежу неурона људског мозга и на тај начин препознаје лица и предмете на фотографијама, идентификује речи, преводи са једног језика на други… Такав разговор могао је тада да изгледа овако:

Човек: Шта је сврха емоција?

Робот: Не знам.

Човек: Ко је Скајвокер?

Робот: Он је херој.

Човек: Ко је Бил Клинтон?

Робот: Он је милијардер.

Човек: Каква је боја крви?

Робот: Иста као модрица на оку.

Међутим, ово је био само почетак. Данашњи разговор са роботом изгледа потпуно другачије. Напредна верзија Chatbot-а, зове се Сhat GPT и много је паметнија него 2015. године. Психолошка барија је сада разбијена. Док смо се у почетку били помало сумњичави и неповерљиви, сада су многи од нас узбуђени и одушевљени јер робот има способност да размишља хуманије и поседује веома широко знање. „Учио” је, у машинском смислу, и има бољу способност да генерише одговор који се од њега тражи. База података одакле је „учио” огромна је. Они користе чак и колекције књига које су доступне за бесплатно читање. Укратко: има све знање које је човек икада делио на Интернету. Зна све наше семинарске радове, све све научне дисертације, разговоре из филмова, новинске чланке, реп песме, коментаре на друштвеним мрежама… Робот је полиглота, не говори само енглески језик, већ и све остале. Одлично говори српски и ако га питате да вам напише љубавну песму у стилу Томе Здравковића, тако ће и урадити, али другачије, како добијена песма не би била пука копија. Тако поступа увек, чак и када од њега тражите да вам напише песму о природи онако како их је писала Десанка Максимовић, или да изрази мисао сличну Ничеовој.

 

Пише Никола Тодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању