Стоби – антички бисер у долини Вардара

Основан је пре Христа, развијао се и постао седиште римске провинције Македонија Секунда, разарају га Хуни половином петог века, а докрајчио земљотрес почетком шестог. Паун из крстионице, заштитни знак локалитета, због лепоте нашао се и на новчаници од десет денара

Аутобус пун малишана скренуо је са главног пута и лагано се спустио на уређен паркинг. Како то само деца знају, излетела су као пчеле из кошнице и растрчала се около. Све је било тако брзо да ни водич са локалитета, а ни наставници нису стигли на време да их построје и објасне да на једном оваквом месту мора да се поштује ред, да нико не сме да наруши правила нити вековни мир. Да све и после њиховог одласка мора да остане онако како је ту стајало и стоји већ вековима. Тачније миленијумима.

Првих десетак минута водич им је држао пажњу. Таман толико да дознају да се налазе на једном од најпознатијих античких локалитета не само у Македонији, већ и на простору бивше Југославије, те да је Стоби под овим именом познат још од четвртог века пре Христа. Онда су дошли Римљани, надградили га и улепшали, па одлучили да то буде седиште римске провинције Македонија Секунда. Нису археолози непобитно утврдили, али нема друге него да се верује историчару Прокопију који је записао да је град страдао почетком шестог века у разорном земљотресу.

И, када је водич завршио кратко уводно слово и рекао: „Идемо”, дружина је појурила ка капији што води у некада велики град.

Наставак прочитајте у броју 3123.