Stobi – antički biser u dolini Vardara

Osnovan je pre Hrista, razvijao se i postao sedište rimske provincije Makedonija Sekunda, razaraju ga Huni polovinom petog veka, a dokrajčio zemljotres početkom šestog. Paun iz krstionice, zaštitni znak lokaliteta, zbog lepote našao se i na novčanici od deset denara

Autobus pun mališana skrenuo je sa glavnog puta i lagano se spustio na uređen parking. Kako to samo deca znaju, izletela su kao pčele iz košnice i rastrčala se okolo. Sve je bilo tako brzo da ni vodič sa lokaliteta, a ni nastavnici nisu stigli na vreme da ih postroje i objasne da na jednom ovakvom mestu mora da se poštuje red, da niko ne sme da naruši pravila niti vekovni mir. Da sve i posle njihovog odlaska mora da ostane onako kako je tu stajalo i stoji već vekovima. Tačnije milenijumima.

Prvih desetak minuta vodič im je držao pažnju. Taman toliko da doznaju da se nalaze na jednom od najpoznatijih antičkih lokaliteta ne samo u Makedoniji, već i na prostoru bivše Jugoslavije, te da je Stobi pod ovim imenom poznat još od četvrtog veka pre Hrista. Onda su došli Rimljani, nadgradili ga i ulepšali, pa odlučili da to bude sedište rimske provincije Makedonija Sekunda. Nisu arheolozi nepobitno utvrdili, ali nema druge nego da se veruje istoričaru Prokopiju koji je zapisao da je grad stradao početkom šestog veka u razornom zemljotresu.

I, kada je vodič završio kratko uvodno slovo i rekao: „Idemo”, družina je pojurila ka kapiji što vodi u nekada veliki grad.

Nastavak pročitajte u broju 3123.