Градитељ виолина Јан Немчек
СТРАДИВАРИ ИЗ КОВАЧИЦЕ

Градитељ виолина Јан Немчек живи у Ковачици, а по свом умећу с правом слови за Страдиварија из Војводине. Прву виолину направио је 1979. учећи од стрица. Јан је у Београду завршио средњу музичку школу, у родној Ковачици се бавио педагошким радом, да би се потом посветио градитељству виолина, јер су жеља и љубав према ручној изради  овог инструмента превладали.

Користи технологију старих градитеља (италијанских), све прави ручно, користећи јавор и смрчу. Виолина се прави од два материјала. Доња табла прави се од ребрастог јавора. Јавор из региона Балкана – Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, на планети земљи је број један. Због тога су га и одабрали градитељи тако да је свака виолина уникатна. Као раритет се сматра ово дрво, такозвани птичји јавор. Славни Страдивари је само један инструмент направио од тог материјала.

Јавор се бира очима управо због тих шара које чине да сваки инструмент буде уникат, док горња табла мора бити од смрче, која репродукује звук.

Врло је битно да мајстор поседује слух кад бира дрво, да одабере право и ту је и тајна. Онда приликом рада се штимује.

– Када урадимо прву фазу, онда другу, трећу, настаје најбитнија фаза када се дуби као корито и приликом те фазе мајстор мора поседовати слух да ослушкује док не добије тон Г – каже Јан Немчек. – Ниједно дрво не репродукује исти тон, дебљине варирају од два од шест милиметара, не користи се материјал млађи од 30 година, а сам процес израде инструмента почиње још у шуми.

– Идемо у шуму, па куцамо у стабла, ако је неко глуво, не сечемо, јер тако чувамо и шуме. Ослушкујемо их у потрази за оним стаблима „која певају“. Онда се прикупљено слаже на таван, касније на сунце и онда долази до радионице и тада почиње израда. Двеста сати траје израда корпуса, онда иде сунчање, па лакирање, пет, шест, седам, осам месеци, то су летњи месеци, јер ти лакови су природни, природна смола, и они се једино на сунцу разлажу како треба, јер није једноставно виолину лакирати, пошто она није равна. Ту је најмање десет слојева лака, тако да оптимално годину дана траје производња једне виолиине када радимо по поруџбини, јер су то уникати – прича нам даље Јан.

 

Текст и слике Тамара Иваниш

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању