Земљотрес у Холивуду
ШТРАЈК СЦЕНАРИСТА И ГЛУМАЦА

Око 160.000 глумаца и сродних занимања окупљених у једном синдикату прикључити су се сценаристима који су у уштрајку  још од почетка маја. Удружење послодаваца је рекло да је “веома разочарано” због тога што је синдикат “одлучио да прекине преговоре”.Главни директор студија „Дизни“ Боб Игер критиковао је њихове захтеве као “нереалне”. Холивуд кош од 1960 није видео истовремени штрајк два синдиката која траже другачију расподелу новца због тога што зарада са Интернета и стриминг сервиса није адекватно ишла глумцима као што је ишла продуцентима. Други важнији захтев је спречавање покушаја да вештачка интелигенција пише сценарије и имитира гласове глумаца и довршава неке сцене уместо њих.

Велики студији су понудили предлог који би требало да заштити „дигиталну сличност“ глумаца и подразумева сагласност извођача када се користе дигиталне реплике или се праве измене лика.

Синдикат филмских и телевизијских продуцената је ову понуду одбио. Исто је урадило и Удружење глумаца. „Они предлажу да наши епизодни глумци и статисти буду скенирани, плаћени за један радни дан, а да компанија тај скен њиховог лика користи заувек. Ако мислите да је то предлог, размислите поново“, поручено је из Удружења глумаца.

Звезде новог холивудског хита „Опенхајмер“ Силијан Марфи и Емили Блант напустили су светску премијеру овог остварења одржане недавно у Лондону у знак подршке овим америчким синдикатима. Кристофер Нолан, режисер  „Опенхајмера“ подржао је одлуку својих глумаца, баш као и холивудска звезда Мет Дејмон који не припада том синдикату.

“Биће тешко за 160.000 глумаца“, каже Дејмон.“Нико не жели обуставу рада, али ако наше руководство каже да договор није фер, онда морамо да будемо јаки док не постигнемо праведан договор за глумце који раде”. Истакао је да се за многе глумце поставља питање да ли ће имати здравствену заштиту или не, јер постоји годишња висина зараде неопгходне да би се добила здравствена заштита, а многи глумци не добацују дотле.

Позоришни глумци Америке су такође рекли да ће се солидарисати са својим филмским колегама. Треба подсетити да су сценаристи у штрајку још од 2. маја када им је истекао стари уговор, док су преговори са студијима о новом договору пропали. Што је најгоре, уопште се не спомиње наставак преговора. Због штрајка се на већини америчких телевизија приказују репризе вечерњих забавних програма, а велики је застој у производњи играних серија чије приказивање је било планирано за јесен. И филмови великих продукција трпе. То је прави сеизмички потрес у шоу-бизнису.

У Њујорку и Лос Анђелесу глумци су марширали испред канцеларија „Нетфликса“., „Парамаунт Глобала“ и других компанија. „Имамо стари уговор за нову врсту посла који  једноставно не функционише, за већину људи“, рекла је глумица Сузан Сарандон испред канцеларија „Ворнер Брос Дискаверија“ у Њујорку. „Корпоративна похлепа коју су студији показали је јако отежала људима животе“, додала је.

С. Ј.