Магични број 26
СТУДЕНТИ И ЊИХОВА ПРАВА

Марија Николић је студент Нишког универзитета. Основне студије завршила је успешно и одлучила је да настави школовање, али када је напунила 26 година, како каже, појавили су се бројни проблеми који јој отежавају живот. Према њеним речима, упркос томе што је редован студент са високим просеком, сада се осећа као да је систем кажњава.

“Ја сам студент који је завршио основне студије са просеком 9,39 и од прве године сам примала републичку стипендију која ми је много значила, с обзиром на то да ми је само један родитељ запослен. Након навршених 26 година, дошла сам у ситуацију да немам права на стипендију, па чак и када је реч о Доситеји, те нисам остварила права на њу”, каже Марија.

Додаје да јој је на квалитет живота највише утицао губитак права на продужавање здравственог осигурања.

“Имала сам две могућности: прва је била да здравствено осигурање плаћам сама себи месечно, а друга да се пријавим на биро, па да ми они плаћају. Имајући у виду да сам студент са високим просеком, схватила сам да немам могућности да радим осам сати дневно, пратим сва предавања, редовно учим и остварим на факултету запажен резултат”, појашњава Марија.

Чланом 109 Закона о високом образовању, предвиђа се да статус студента престаје исписивањем са студија или њиховим завршетком, неуписивањем школске године или изрицањем дисциплинске мере искључивања са студија.

Такође, статус студента се може изгубити и уколико се студије не заврше до истека рока који се одређује у двоструком броју школских година потребних за реализацију студијског програма, осим у случају студија уз рад.

Старосна граница од 26 година у закону није поменута ниједном речју, а опет један је од главних услова за многе студенте који настављају студирање и у том животном добу.

И поред упорних позива и питања упућених Министарству просвете и њихових обећања да ће послати одговоре, појашњења која се тичу регулисања права студената старијих од 26 година нису нам стигла.

Са друге стране, Закон о здравственом осигурању, како пише у овом документу, регулише статус студента на основу година.

„Они који имају статус студента могу бити осигурани до краја школовања, а најкасније до навршене 26. Године“ – пише у Закону.

Поменуту старосну границу препознаје и Закон о социјалној заштити, а тамо је појашњено да се до те старосне границе особе сматрају „младима, односно омладином“.

Још једна контрадикторност у тумачењима је и оно што пише у Закону о младима. Тамо је јасно наведено да се младима и омладином сматрају сви до 30. године живота.

„Омладина или млади су лица од навршених 15 година до навршених 30 година живота“ – стоји у Закону.

 

Текст: Петра Стаменковић, Лана Станисављевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању