Дитрих Јенс, сведок оптужбе
СУЂЕЊЕ ТАЧИЈУ У ХАГУ

Суђење Хашиму Тачију, Реџепу Сељимију, Кадрију Весељију и Јакупу Краснићију настављено је 20. маја, пред судом за ратне злочине ОВК у Хагу, саслушавањем Дитриха Јенса, 63. сведока тужилаштва. Јенс је, према резимеу које је тужилаштво, пре његовог излагања, изнело на суду, током рата на Косову и Метохији, служио као официр немачког Кфора на подручју Призрена.

Јенс је, поред осталог, описао да су немачке јединице у Призрену затекле заробљене и повређене људе. Казао је да је један старији човек кога су нашли био мртав и да се видело да је тешко претучен. Навео је да је задужење немачког контигента Кфора било да успоставе ред и мир у Призрену. Он је на фотографијама које му је предочило тужилаштво препознао извесне особе из ОВК, али их је идентификовао под шифром. Суђење је настављено на седници затвореној за јавност.

У наставку сведочења Јенс је казао да је пуковник његове јединице, у јуну 1999. године, наредио ослобађање 15 тешко претучених затвореника из притворског центра ОВК у Призрену, једном од 40 логора у којима је терористичка организација злостављала своје заточенике.

Током преузимања контроле и успостављања реда у том граду, команда Кфора преговарала је са официрима ОВК, а Јенс је, како је посведочио, командовао немачком јединицом задуженом за преузимање зграде притвора у том граду.

„Ја сам мислио да су они одговорни за кривична дела над преминулима и над таоцима и то сам желео да документујем, па сам их фотографисао при уласку на преговоре”, изјавио је Јенс, који је био мајор у Кфору.

Навео је да су притворенике сместили у једну од четири зграде које им је српски епископ уступио. Деветорица притвореника су препознала старешине ОВК који су их тукли у згради МУП-а. Кфор је имао сазнања да су те старешине биле умешане и у отмице на улицама Призрена.

Говорећи о покушају да се у јуну 1999. године Кфор успостави као једина војна сила у граду, сведок је испричао да су неки припадници ОВК у почетку одбијали да изађу из зграде притвора, после чега су немачки војници ушли у зграду и разоружали их.

 

Текст и фотографије : Зоран Влашковић 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању