ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ АРХЕОЛОГА У ЕГИПТУ
Сунце огрејало Храм сунца

Ко зна да ли ће икада наука да истражи до краја шта је све древни Египат оставио за собом. Јер, не само да из ове земље стижу вести о новим открићима, већ нове технологије дају потпуно другачија тумачења и објашњења за нешто што се до тог тренутка сматрало као сигуран податак. Ево два таква примера.

„Највеће откриће у египатској пустињи, сигурно, бар у последњих педесет година”, рекли су научници када су на светлост дана изронили остаци једног од четири „изгубљена храма сунца”. Како археолози наводе, храм је у античко доба био део древног Хелиополиса, главног града Доњег Египта и великог верског центра.

– Сваки је фараон хтео пирамиду како би васкрснуо, али то фараонима Пете династије није било довољно, па су изградили храмове како би постали богови, богови сунца, (попут бога Ра, египатског бога сунца, уједно и најмоћнијег египатског бога) – рекао је др Максимилиано Нузоло, један од египтолога који трагају за изгубљеним храмовима сунца.

Затим је додао да верује да су фараони из те династије подигли уз своје пирамиде шест таквих храмова како би осигурали божански статус након смрти.

У потрази за тим храмовима, а то је Нузолу било као домаћи задатак који је сам себи задао, он се фокусирао на један од откривених храмова,  изграђен у време фараона Нусера који је Египтом владао 30 година, у 25. веку пре Христа. Копањем испод остатака тог Храма сунца пронађен је блатњави темељ стуба. Када су одстрањени песак и делови камена, откривен је 60 центиметра висок темељ стуба.

– Знали смо да се испод каменог храма фараона нешто налази, само не да ли је реч о делу истог, или потпуно новом храму. Претпостављамо да би могло да се ради о новој грађевини. Можда о још једном изгубљеном Храму сунца – рекао је Нузоло након открића.

Затим је нађено тајно скровиште са посудама за складиштење пива. Посуде су употребљаване за ритуале који су обављани на светим местима. То је истраживачима био доказ да је реч о храму. Осим посуда нађени су и  печати, с угравираним именима краљева који су владали пре фараона Нусера, а који су се некада користили као чепови за тегле. Сем тог покретног материјала нађене су и базе кречњачких стубова, који су били део улазног трема.

– Оригинална конструкција била је цела направљена од цигли и блата – рекао је рекао је Нузоло. – Споменик од цигле и блата био је импресивне величине, али га је Нyсера ритуално уништио како би изградио свој Храм сунца.

 

Приредио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању