Сва царства једног Банаћанина

Ретко ком уметнику се деси да у једном месецу има чак пет изложби. Управо се тако „скоцкало“ фотографу Милану Живковићу.

У Музеју шибица у Сремским Карловцима у току је изложба „Банат“, његове фотографије се налазе и на заједничкој изложби петоро фотографа из Србије, Црне Горе и Хрватске у пољским Катовицама (Србију поред Живковића представљају и Милица Мрвић и Ивана Томановић), у Омољици у оквиру Међународног фестивала „Жисел“ траје „Карневал - портрети“, а у галерији у главној улици у Белој Цркви у току је представљање његовог „Џип Рели Монтенегро трофеја“. И престоница је покривена. Недавно је у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану отворена изложба „Фотограф у царству природе“.
Све споменуте самосталне изложбе прате и фото-монографије. У студију РеФото, где младим фотографима преноси тајне свог и, можда, њиховог будућег занимања, пред нама су и фото- монографије „Крај пловидбе“, „Иваново“ и „Други сан“, као и још једна којој треба само завршно пеглање да би била представљена јавности у чијем центру пажње је, као и у „Другом сну“ жена. 

– Моја биографија може да стане у три реченице: рођени сам Баваништанац, члан УЛПУДУС-а, (Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије)
и „Никонов“, „Профото“ и „Епсонов“ амбасадор – каже нам овај Банаћанин који ове године није славио свој педесет осми рођендан на дан кад је рођен, јер је тај дан 29. фебруар и смејући се додаје:
– Ма да прославим шеснаести, па после ћемо лако.

Неодољиви инсекти

Ипак, само прелиставање фото-монографија неминовно нас уводи у
казивање и исписивање шире биографије која не стаје на последњу страницу каталога са изложбе.

– Сликам од своје десете, од момента када ми је отац купио први фотоапарат – каже. – Родитељи су ми били просветни радници. Отац је био наставник српског и општетехничког, мајка је предавала биологију, хемију и домаћинство.

Наставак можете прочитати у броју 3107.