ТЕРАПИЈА ЗВУКОМ
Свака наша ћелија вибрира

Љубав се напросто догоди. Тако је увек било у животу наше пијанисткиње и композиторке Ирине Дечермић. Она некако природно и без граница, потпуно се предајући ономе што заволи, упловљава и осваја нове вештине. Тако је било и са Sound healing-ом, односно Терапијом звуком, која јој је, као некоме ко је три деценије професионално у музици, једноставно ушла у живот. А она ју је оберучке пригрлила.

Док седимо у поткровљу њене куће обојеном у бело, пространо, отмено и удобно, некако прочишћено, причамо о музици и исцељивању. Простором, осим црног концертног клавира, доминирају кристалне „певајуће“ боле , звучне виљушке, вибрациони бубњеви, соларни хармонијски спектар, монокорд, гонг…

– Терапија звуком, та магија, спада у облик вибрационе медицине и заснива се на научним принципима да све материје, и што је најважније, ћелије у нашем телу, вибрирају на прецизној фреквенцији када су здраве и на дисонантној када су у нескладу, односно када нису здраве. Коришћењем подешених инструмената са дубоким вибрацијама ове дисонантне фреквенције се могу вратити у хармонију – објашњава Ирина на самом почетку.

Колико вам је то што сте професионално у музици три деценије, као композиторка и пијанисткиња, помогло да уђете у тајне ове терапије која спада у вибрациону медицину и да ли је постојао неки посебан лични разлог да је савладате и заволите?

– Као и што се догоде многе ствари у животу, које се испоставе да су вам од животног значаја, и ја сам се потпуно ненадано заљубила у ову врсту терапије. Ништа не планирате, али се тај сусрет деси. Музика јесте мој живот и бавила сам се музиком на разне начине до сада, али ме је ова љубав подстакла да наставим да компонујем, овај пут терапеутски. Нисам имала лични разлог да уђем у тајне ове врсте лечења, али сам хтела да пробам ту методу због своје деце. Као и већина данашње деце и мој син је имао дијагностикован поремећај пажње. Исто се догодило и мом братанцу у Енглеској и нисмо хтели да користимо лекове. У питању су хиперактивна деца код које је приметан недостатак фокуса, када уче, вежбају клавир или неку другу вештину. И ја сам као музичар пожелела да помогнем, прво деци, а касније и одраслима. Док сам истраживала методу и касније се образовала на једној од најбољих академија у свету, наш син је у међувремену постао тинејџер и рад на поремећају пажње смо превазишли али га сада анимирам и помажем му уз помоћ ове метода када су спортске повреде у питању. Млађи син има оштећен слух па му вибрације и фреквенције много помажу, а недавно је чак пожелео и то ми детиње искрено саопштио, да када мало порасте и он савлада ову терапију, да би мени помагао да дуго и здраво живим.

 

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању