Рана у срцу Блиског истока
СВЕТ: ИЗРАЕЛ

Талас застрашујућег насиља у Израелу и на палестинским територијама довео је до убистава десетине људи. Аналитичари предвиђају да ће се историјска нетрпељивост погоршати како се приближавају верски празници Рамазан и Пасха.

Западна обала и Јерусалим доживљавају још један циклус насиља који је већи него претходних година. Од почетка ове године у палестинским терористичким нападима убијено је четрнаест Израелаца. Сви су цивили осим једног припадника паравојне полиције. Више од шездесет Палестинаца убиле су израелске снаге, које тврде да су већину чинили милитантни и наоружани људи, иако су неки били и цивили. Палестински наоружани нападачи су убили 27-годишњег Израелца у близини Јерихона. Пуцњава се догодила након што је маргинална екстремистичка група израелских досељеника напала палестинска села на Западној обали, запаливши десетине кућа и ранивши стотине Палестинаца. Напад је уследио као чин освете након што је палестински терориста убио два млада израелска брата из оближњег села. Ниједна палестинска милитантна група није преузела одговорност за убиства, али је наоружани нападач наводно носио кошуљу са ознакама Lions’ Den, независне али популарне палестинске терористичке групе.

Увек постоје нови окидачи сукоба, али и ова рунда насиља између Израелаца и Палестинаца дешава се због дугог и нерешеног проблема између две стране који је остављен да трули без одрживог мировног плана на видику. И тако је деценијама. То је отворена рана у срцу Блиског истока. Међутим, неки аналитичари повезују нову ескалацију са мартом 2022. године, када је низ фаталних напада Палестинаца на Израелце довео до широко распрострањеног израелског војног обрачуна на Западној обали, под називом Операција „Сломи талас“. Од тада, Израел спроводи сталне рације на Западној обали како би ухапсио осумњичене милитанте и прикупио оружје, што је резултирало највећим бројем погинулих у региону од 2004. године. Најмање сто педесет Палестинаца убиле су израелске трупе током сукоба 2022, од којих нису сви били милитантни. Било је ту и младих цивила који су бацали камење. У међувремену, двадесет девет Израелаца и два страна држављана убијени су у терористичким нападима Палестинаца па је 2022. била најсмртоноснија за Израелце у последњих седам година.

Обе стране, као и увек, криве једна другу. Палестински нападачи и њихове присталице тврде да се боре против Израела и окупације њихове земље, као и да се свете за нападе. Неке од напада изводе такозвани „вукови самотњаци“, или појединци који делују у своје име. Многи кажу да текућа експанзија јеврејских насеља на Западној обали подрива наду у будућу палестинску државу. Израел каже да се сукоб продужава због палестинског одбијања да призна јеврејско право на домовину и легитимитет државе, оптужује палестинске власти, које управљају деловима Западне обале, да подстичу такве нападе преко свог такозваног „Фонда мученика“, преко ког нападачи добијају велики новац у име палестинске борбе за ослобођење.

 

Пише Никола Тодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању