Опасна носталгија за царством
СВЕТ: НЕМАЧКА

Планирали су да упадну у Бундестаг (Савезну скупштину) и киднапују политичаре. Ако буде потребно и некога од њих да убију. Потом да прогласе монархију и на чело Немачке поставе принца Хајнриха Тринаестог Ројса, а министарства разделе међу својим присталицама.

Међутим над овим планом пала је тешка сенка. У полицијској акцији „Сенка“, која је укључила истовремене рације широм земље, у једанаест од шеснаест немачких покрајина, и у којој је три хиљаде полицајаца разних профила претресло 137 објеката, ухапшено је 25 особа. Међу њима и споменути принц. Свима се на терет ставља планирање државног удара. Полиција операцију против ове групе описује као до сада невиђену и наглашава да „она по обиму надилази све димензије“.

Прошле среде, у шест сати ујутро, специјална јединица полиције упала је у кућу Биргит М.В. бивше посланице странке деснице „Алтернативе за Немачку“ (АфД) и актуелног судије у Берлину. Три минута касније „окупиран“ је и један дворац у Бад Лобенштајну.  Дневник „Билд“ пише да су принц Хајнрих Тринаести Ројс и судија Биргит осумњичени да су формирали терористичку мрежу, а међу њиховим саучесницима има и бивших одборника АфД.

Савезна криминалистичка служба (ЛКА) је још у новембру прошле године добила информације о формирању опасне групе, па је крајем августа дошла до закључка да такво удруживање може да буде опасно по уставни поредак. И, организовала акцију без преседана у модерној историји Немачке.

Централно тело терористичке мреже био је „Савет“, нека врста кабинета у сенци, са ресорима од правосуђа, спољних послова до здравства. „Чланови Савета су се од новембра прошле године редовно тајно састајали, како би планирали преузимање власти и успостављање сопствених државних структура“, наводи Тужилаштво.

После пуча, група које себе назива Грађани Рајха је намеравала да формира владу, а нови кабинет требало је да ради по монархистичким правилима, по узору на Немачку из 1871. године, империју која се звала Други Рајх и потрајала до 1918. За сваки ресор већ су били одређени људи, а како преносе немачки медији, реч је о особама на утицајним  друштвеним и финансијским  положајима. Тако би правосуђе преузела судија Биргит, шеф дипломатије би био доктор права Тим Паул Г.  а Матес Х. из Баден-Виртемберга, годинама познат као главни идеолог Грађана Рајха, био би задужен за међународно право, док би др Мелани Р. из Доље Саксоније, која је финансијски помагала групу, била би министарка здравља. Планирано је и оснивање министарства за трансимисју, односно прелазак из републике у монархију, и пренос власти.

Тужилаштво је саопштило да је међу приведенима и једна држављанка Русије. Као одговор на саопштење немачког Генералног тужилаштва, у којем се наводи да су осумњичени пучисти у Немачкој контактирали представнике Русије, али да од њих нису добили подршку, амбасада Русије у Берлину је истакла да руске дипломатско-конзуларне институције у Немачкој не одржавају контакте са представницима терористичких група и других илегалних организација.

На питање новинара о припреми пуча у Немачкој, Дмитри Песков, портпарол Кремља, нагласио је да је то унутрашњи проблем Немачке и да они само наводе да не може да буде говора о „руском мешању“.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању