Са Босфора исти ветар дува
СВЕТ, ТУРСКА

На „најважнијим изборима на свету ове године“ и „изборима 21. века у Турској“, како су медији, не само западни, окарактерисали мајске парламентарне и председничке изборе у регионалној, евроазијској сили, за посматраче и аналитичаре из такозваних западних демократија неочекивано, а за саме грађане Турске очекивано, победио је Реџеп Таип Ердоган и његова партија Правде и развоја (АКП).

Ердоган (69) је изборио трећи, петогодишњи председнички мандат, а његова АКП је задржала већину у 600-чланом  парламенту.

У другом кругу председничких избора Ердоган је победио у 52 од укупно 81 провинције колико их Турска има, добио је једну више него у првом кругу. Лидер  опозиционе Националне коалиције Кемал Киличдароглу (74), ако му је за утеху, поновио је свој успех из првог изборног круга победом у највећем турском граду Истанбулу и главном граду Анкари. Али је изгубио подршку у покрајинама које насељавају Курди.  Изборни резултати показују да је  Киличдароглу у односу на први круг изгубио између један и два одсто гласова у југоисточним покрајинама Турске с већинским курдским становништвом. Ти гласови нису отишли Ердогану, Курди једноставно нису гласали, што указује да их је од гласања одвратио турски националистички заокрет у Киличдароглуовој  реторици после првог изборног круга.

Одзив домаћих бирача, (којих је око 61 милион а Турска има око 87 милиона становника) од скоро 86 одсто, био је за око три одсто мањи него у првом кругу 14. маја. Највећи део Ердоганових гласова из дијаспоре, која броји око 3,4 милиона Турака, дошао је од грађана настањених у великим европским земљама, укључујући Немачку, Француску и Холандију, као и из држава Блиског истока и северне Африке.

Право гласа искористла је тек половина (више од 1,7 милиона) Турака који живе у иностранству и скоро 60 одсто указало је своје поверење старом-новом председнику. У Немачкој, где је турска дијаспора најбројнија (милион и по грађана с правом гласа), Ердоган је освојио 67 одсто гласова. Уз честитке, немачки канцелар Олаф Шолц је позвао Ердогана да своју прву посету иностранству уприличи баш у Берлин.

У балканским земљама, турска дијаспора у Босни и Херцеговини дала је предност Ердогану, док је Киличдароглу добио више гласова у Србији, Црној Гори, Албанији и на Косову, које Турска признаје као независну државу. Било како било, тек Ердоган је убедљиво победио са 52,2 одсто гласова, док је Киличдароглу освојио 47,8 одсто (2.253.000 гласова мање) и није оспорио резултате избора, али је рекао да су то били „најнепоштенији избори у последњих неколико година“.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању