Свет у кризи, Кина у успону

Шенжен, светско чудо напретка

Док се над светском економијом вију црни облаци изазвани пандемијом, једина велика национална привреда која бележи раст у односу на претходну годину јесте кинеска. Док је у већина земаља света главна тема број оболелих од заразе и како од ње заштити становништво, Кина почиње ново поглавље у реформи привреде, и у отварању према иностранству.

Прошлог уторка у поноћ, лука Шеку, у јужном делу вишемилионског града Шенжена, у кинеској јужној провинција Гуангдонг, врвела је и блештала. Контејнерски камиони су превозили, кранови су брујали, а запослени у луци били заузети навођењем теретних бродова који су један за другим пристајали на терминал.

Пре четири деценије, подручје на којем се налази лука, преко пута Хонгконга, од којег је одвојено заливом Шенжен, било је готово пусто. Бродски капацитет је био ограничен.

Но, после 40 година, Шеку је постала једна од највећих кинеских лука и једна од најважнијих претоварних база у јужној Кини. Шеку је тек један од доказа како је смела одлука руководства Кине да у тада неразвијеној и сиромашној земљи успостави прве специјалне економске зоне (СЕЗ) и изнедри економска чуда која могу бити лекција за човечанство.

У прошлу среду у Шенжену је одржана велика прославе 40. годишњице успостављања СЕЗ. Истичући развој овог места као „чудо у светској историји“, председник НР Кине Си Ђинпинг је рекао да се радило о сјајном иновативном потезу Комунистичке партије Кине и државе у унапређивању реформи и отварању, као и социјалистичкој модернизацији.

Стални комитет Националног народног конгреса, врховног законодавног тела у НР Кини, августа 1980, одобрио је успостављање СЕЗ у Шенжену, Шантоу, Зухаију у Гуандонгу, те у Ксиамену, у северноисточнијој суседној провинцију Фуђиан. Шенжен је од тада преображен из скромног рибарског града са 330.00 житеља, у модерну метрополу коју насељава преко 13 милиона људи. Познат као кинеска Силицијумска долина, Шенжен је узлетео и остварио економско чудо, служећи као град пилот за драматичну трансформацију Кине у другу, по неким мерилима и прву економску силу света. И покрајина Гуангдонг, са преко 130 милиона становника, сада је један од најбогатијих региона у Кини.

Када је Шенжен одређен за прву кинеску СЕЗ, град се борио да задовољи основне дневне потребе. Јединствени развојни план покренут је како би пружио бољи живот локалном становништву.

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ