Светска метропола дизајна

Недеља дизајна у Милану дивна је манифестација која негује и велича ову област у свим њеним формама приказујући последње светске тенденције у обликовању производа и унутрашње архитектуре. „Salone del Mobile” претвара Милано у међународни центар креативности, иновација и нових трендова.

Милано је, током шест дана априла, од 17. до 22, колико је трајала 57. едиција интернационалног сајма намештаја, посетило више од 400.000 туриста из 180 земаља, а око две хиљаде излагача имало је прилику да прикаже новитете у уређењу унутрашњег простора, кухиња и купатила. На изложбеном простору миланског сајма Rho Fiera, који се шири на 250.000 квадратних метара, поред познатих италијанских и светских брендова, посебно место заузели су и млади интернационални дизајнери. Њих 650 приказали су своје моделе у конкуренцији за награду Salone Satelite Award. Ове године, прву награду је однео италијански дизајнер Stefano Carta Vaskoncelos, својим пројектом Light Kitchen, прототипом једноставне кухиње која се састоји од седам елемената повезаних без коришћења шрафова.

Одрживост – идеја водиља

Како наводи председник миланске Недеље дизајна и власник познатог бренда Kartell, Клаудио Лути, Недеља дизајна у Милану је догађај који је сам по себи постао референтна тачка у свету.    –  За ових шест дана видели смо нешто најбоље у оквирима креативности, способности за иновацијом и стварањем нових производа. У свакој секцији Сајма, ове компоненте биле су присутне – истакао је Лути. Он је још додао да ритеил тј. малопродаја неће и нема намеру да нестане. Коришћена на прави начин, малопродаја остаје саставни део сваког бренда или компаније. Управо је то и тајна успеха „made in Italy”, која је упркос кризи успела да се одржи на ногама, нагласио је Лути. А када је реч о иновацији, ни у то нема сумње да Италијани то ипак раде најбоље, док Немци и Кинези остају у позадини. Управо је иновација била фокус ове едиције, па од класичног до модерног дизајна, иновативна решења су се нашла на сваком штанду, када је у питању
ентеријер, од дневних просторија, преко кухиња до купатила. Посебну пажњу овога пута добила је изложба „FTK Technology for Kitchen”, која сваке друге године доноси новитете о кухињским апаратима. И ове године је идеја водиља многим креаторима и компанијама био одрживи дизајн купатила: од избора материјала, ефикасности, квалитета, па све до постпродаје.

Наставак можете прочитати у броју 3096.