Педалама кроз 21. век
СВЕТСКИ ДАН БИЦИКЛА

 

Поводом обележавања Светског дана бицикла у Београду су УН Србија, Амбасада Краљевине Холандије и Улице за бициклисте, у присуству представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација, организовали посебно издање „Критичне масе“ са темом – Бицикл шик. На стотине бициклиста провозало се уз поруку да је неопходно радити више на промоцији бицикла као превозног средства.

Учесници су били позвани да се обуку шик, онако како би ишли на пословни састанак, али и у вечењи излазак или у позориште. Циљ манифестације био је да се покаже да вожња бицикла није активност која захтева специјалну спортску опрему, већ безбедне услове за вожњу, бициклистичке стазе, мирнији саобраћај и мање моторних возила на улицама.

„Бициклизам је одлична опција превоза за урбана подручја, смањујући загађење, саобраћај и трошкове за све. Више од половине кретања у урбаним подручјима краће је од 5 км и лако се може обавити бициклом. Треба нам више стаза, боља инфраструктура, како би сви безбедно возили бицикл кроз све делове града“, изјавила је Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији.

Холандија је једна од земаља у којој је бициклизам начин живота те се тим поводом у вожњу укључио Јоуст Реинтјес, Амбасадор Краљевине Холандије у Србији –  „Многи бициклисти који су нам се данас придружили су потврда да је доста људи вољно да користи бицикл као превозно средство. Бицикл је здрав за људе и околину, јефтино је превозно средство, лако за паркирање. То је вид транспорта који је погодан за све без обзира на године, животни стил или професију. Надамо се да ће више бициклиста на улицама утицати и на културу у саобраћају и бољу инфраструктуру“, додао је Реинтјес.

Догађају се прикључила и Татјана Матић Министарка телекомуникација, туризма и трговине која је нагласила да је „Оваква иницијатива неопходна је за подизање свести о теми животне средине и зелене агенде. Република Србија препознаје значај промоције здравог живота и смањења буке и загађења. Потребно је да чувамо и одржавамо здрав ритам живота свих нас, чувамо животну средину, али и да наставимо да улажемо у инфраструктуру за урбани бициклизам. Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржава овакве иницијативе и наставићемо да учествујемо у акцијама које ће допринети бољој будућности и за нас и за генерације које долазе.“

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању