Алико Данготе, најбогатији човек Африке
СВЕТСКИ МИЛИЈАРДЕРИ

Са богатством већим од 19 милијади долара Алико Данготе (65) је најбогатији човек Африке. За Африку је то већ досадан податак. Јер, Данготе је најбогатији Африканац већ дванаест година заредом. Окосница његовог богатства је компанија Данготе Цемент коју је основао и на чијем је челу, и која може да произведе више од 80 милиона тона цемента годишње и послује у седамнаест земаља широм Африке.

А сва је прилика да ће милијарде тек да се слажу на његов конто, јер је Данготе само седам дана пошто је почео рат у Украјини отворио фабрику вештачких ђубрива у индсутријској зони у близини луке Лагос, највећем граду у Нигерији.  У то предузеће  је уложио две и по милијарде долара и оно може да производе три милиона тона годишње драгоценог пољопривредног материјала од чега милион и по подмирује потребе Нигерије, а остало ће се извозити.

Нигерија је највећи произвођач нафте у Африци и шести светски извозник овог енергента. У нигеријском течном злату Данготе је видео и своју шансу још 2013. године када је решио да гради рафинерију, тада скромно проценивши да ће њена градња коштати девет милијарди долара. Сама градња почела је 2016. и после уложених 25 милијарди долара рафинерија се свечано пушта у рад 24. јануара 2023. У пуном капацитету производиће 650.000 барела сирове нафте дневно, што ће је чинити ако не највећом, оно сигурно једном од највећих рафинерија на свету.

С обзиром на то да је бечелор уметности и науке, звање које је стекао на државном  Универзитету Ал-Азар у Каиру, могло би да се каже да је Данготе самоуки бизнисмен. Опет има нешто и у генима.

Пресудни боравак у Бразилу

Рођен је у Каноу, другом највећем граду у Нигерији. Његов прадеда је трговао кола-орасима, воћем карактеристичним за Западну Африку и у време када је умро био је најбогатији човек у том делу континента. Деда му је био успешан трговац пиринчем и зобљу, док је отац био политичар и бизнисмен. Како је без оца остао са само осам година, највећи утицај на његов живот имао је деда који га је и одгајио.

Иако је рођен „са сребрном кашиком“, Данготе је врло рано осетио снажну жељу да сам зарађује новац. Ишао је у основну школу, имао свега осам година када је почео да купује бомбоне и да их ученицима у школи продаје скупље него што их је сам платио.

Кад је завршио школу у Египту, отишао је у Бразил да се увери да је индустрија оно чиме жели да се бави. У Бразилу је први пут видео на једном место 600 људи како ради. Била је то компанија „Ариско“ која је почела са производњом соли, затим зачина са додавањем белог лука у со. У време када се  Данготе задесио тамо „Ариско“ је производио 500 различитих артикала, чак и пасту за зубе.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању