Мексиканац који не хаје шта други мисле
СВЕТСКИ МИЛИЈАРДЕРИ

И да није то што јесте, најбогатији човек Јужне Америке, Мексика свакако, и у јануару осми најбогатији човек на свету, животно искуство које је сакупио током својих 83 јануара, био би довољан гарант да оно што каже не прохуји с вихором. С друге стране, оно што је важно за функционисање његовог конгломерата „Групо Карсо“, који је и окосница свеколиког богатства његове породице и њега лично, сажео је у свега десет принципа којих се у послу држе сви запослени, без обзира да ли су му најближи рођаци, пријатељи, колеге или анонимни запослени каквих је у „Карсу“ око двеста педесет хиљада.

Први принцип: држите се једноставне организационе структуре, с минималним хијерархијским нивоима; обезбедите људски и интерни развој руководилаца и одржавајте флексибилност и способност брзог доношења одлука; користите све предности малих компанија.

Строга штедња у добрим временима доноси профит и убрзава развој компаније и спречава горка и драматична прилагођавања у временима кризе, други је принцип, а трећи каже: останите фокусирани на модернизацију, раст, обуку, квалитет, поједностављење и континуирано унапређење производних процеса; повећајте продуктивност, смањите трошкиве користећи глобална мерила.

Компаније никада не би требало да буду ограничене величином власника или менаџера. Немојте се осећати великим у вашем малом тору и смањите на минимум улагања у непроизводна средства, поручује Слим у четвртом принципу.

Не постоји изазов који не можемо да превазиђемо ако радимо уједињено, са јасном визијом циљева и познавањем алата како се до њих долази, пети је принцип, који готово идентично користе и многи политичари у својим изборним капањама. У седмом Слим упозорава да новац који напусти компанију – испари, те да профит служи да се реинвестира, а потом указује да кропоративна креативност није примењива само на пословање, већ на решавање многих друштвених проблема, а то је оно што његова корпорација управо ради кроз своје фондације.

Чврст и стрпљив оптимизам увек буде награђен. Сва времена су добра за улагање за оне који знају да раде и имају средства за то, истиче Слим и свој пролог од десет тачака завршава речима: „Моје полазиште јесте и одувек је било да с овог света одлазимо без ичега, те да можемо да урадимо ствари док смо живи. а бизнисмени су креатори богатства којим привремено управљају“.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању