Пословни геније без дипломе
СВЕТСКИ МИЛИЈАРДЕРИ

И да је само најбогатији Индијац, одјекнуло би то међу милијарду и четристо петнаест милиона његових сународника. А он је још и човек са највећим контом на целом азијском континенту где живи скоро пет милијарди људи.

Ипак, Гаутам Адани (60) тренутно није међу топ десет најбогатијих на свету. Амерички финансијски часопис „Форбс“ га у другој недељи фебруара са нешто више од 61 милијарду долара позиционира на 17. место листе светских милијардера у реалном времену. Прву позицију држи Бернар Арно са породицом и богатством од 215 милијади ролара.

Истина, Адани је колико до јуче својим богатством дувао за врат Французу и Американцима Илону Маску и Џефу Безосу, али му се десио невероватан пех – за мање од две недеље,  његове компаније регистроване у Индији изгубиле су 110 милијарди долара своје вредности. Како се то десило „неприкосновеном индијском инфраструктурном тајкуну“ и „можда најагресивнијем од нове генерације индијских тајкуна“ како га поједини коментатори описују?

Аферу је закувала америчка форензичко-истраживачка фирма „Хинденбург Рисрч“, која анализира понуду капитала, кредита и деривата компанија. Тражи корпоративне прекршаје, а затим прогнозира да ће цена акција компанија под њеном лупом пасти, бар краткорочно. И на том „клађењу“ зарађају.

Ова компанија је тврдила да је „Адани група“ учествовала у „дрској манипулацији акцијама и шеми рачуноводствених превара током деценија“. „Хинденбург“ је своју процену засновао на двогодишњој истрази током које су, како кажу,  прегледали хиљаде докумената, посетили локације у више држава и разговарали са десетинама појединаца, укључујући и бивше високе руководиоце „Адани групе“. Дошли су, између осталих, до закључака да  кључне компаније „Адани групе“ које се котирају на индијској берзи имају „знатан дуг“, а неке су заложиле своје акције да би подигле кредите. Уз то, пет од седам тих компанија кубуре са ликвидношћу. Даље, „Адани група“  користи мрежу фирми у пореским рајевима да надува приходе и цене акција, а Аданијев конгломерат је имао „практично непостојећу финансијску контролу“. У извештају се наводи и да су чланови породице Адани учествовали у стварању оф-шор филијала у пореским рајевима као што су Маурицијус, Уједињени Арапски Емирати и неколико карипских острва, производећи фалсификовану увозно-извозну документацију у очигледном покушају да лажним прометом извуку новац из кључних компанија у „Адани групи“. У извештају „Хинденбург Рисрча“ се такође наводе претходне истраге индијске Владе, које су утврдиле да је било прања новца, крађа средстава пореских обвезника и корупције, што је укупна штета за државу од 17 милијарди долара.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању