Илон Маск жели да умре на Марсу
СВЕТСКИ МИЛИЈАРДЕРИ

Када би неким чудом нестао из јавности, заувек, о његовом животу би се могао снимити блокбастер, не један већ више њих. Уосталом редитељ Џон Фавро каже да  је Маск помогао да креира лик генијалног милијардера Тонија Старка у филмском серијалу „Ајрон Мен“.

Сам Маск, као и многи други моћни људи, ужива да се види на великом платну, али и на малом екрану. Имао је два кадра у „Ајрон мену 2“, а дао је и глас сам себи у „Симпсоновима“ и „Саут парку“ и позајмио лик Илону Таску у његовој омиљеној телевизијској емисији „Рик и Морти“. Такође је одиграо верзију себе, која је довољно великодушна да волонтира у народној кухиљи, у епизоди „Теорија Великог праска“. У мају 2021. био је домаћин чувеног Ен-Би-Сијеовог шоуа „Суботом увече уживо“ где је, обучен као Варио, измишљени лик у Нинтендовој серији видео игара „Марио“, свету саопштио да  пати од Асперегеровог синдрома, једног од неколико поремећаја из аутистичног спектра  који се манифестује и потешкоћама у друштвеној интеракцији и ограниченим, стреотипним интересима и активностима. На крају емисије је са глумцем Питом Дејвидсоном, обученим као аустронаут, својим Спејс Иксом одлетео на Марс.

– Желео бих да умрем на Марсу. Само не у ракетном удару на ову планету – рекао је пре десетак година.

Овај Јужноафриканац по рођењу, а Американац по свему осталом, својим животним стилом, идејама и остварењима и највише по количини новца с којом располаже, одавно је постао „ванземаљац“ за већину Земљана. На страну то што од њега на Твитеру не може да се дише, а тек сад кад је ову друштвену мрежу пазарио за – медији су се потрудили да сви то запамтимо без обзира на ком крају планете живимо – 44 милијарде долара. И, како кажу у једној овдашњој реклами, у све се меша, од свемира, преко америчке политике, руско-украјинског рата, до начина на који Уједињене нације желе да искорене сиромаштво.

Сви с пажњом читају његове твитове, чак и најутицајније политичке и пословне главе света у жељи да ухвате нит која би њима ишла у прилог и којом би се, не оклевајући, похвалили. Наравно није то случајно. Ко би игнорисао најбогатијег грађанина Сједињених Америчких Држава и другог најбогатијег човека на свету, изгубио из вида његово богатсво од тренутних, скоро 190 милијарди долара! Толики је отприлике годишњи бруто-друштвени производ  Грчке или Ирака.

Рођен је у Преторији на Видовдан 1971. године као Илон Рив Мас. Мајка Меј, Канађанка, и данас је позната као нутрициониста и модел која се тим послом бави већ пола века. Од Илоновог оца, инжењера, Јужноафриканца Ерола Маска, који је једно време био и сувласник рудника смаргада у близини језера Тангањика у Замбији, с којим има још две ћерке, развела се 1979. године. Илон је тада одлучио да живи са оцем, о којем је за магазин „Ролингстон“ 2017. рекао да је био „ужасно људско биће“ које је починило „готово сваки криминал који можете да замислите“. Истина, Ерол је убио три мушкарца који су покушали да му опљачкају кућу. А кад се поново оженио, добио је двоје деце са својом пасторком Јаном и недавно изјавио да њих двоје више нису заједно због разлике у годинама (он има 77, а она 36), као и да су децу добили „непланирано“.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању