Ко је најбогатији Европљанин
СВЕТСКИ МИЛИЈАРДЕРИ

У арену луксуза француски могул Бернар Арно је упао пре више од три деценије и успео да под своје окриље сакупи готово све најпознатије модне и друге брендове, почев од „Кристијана Диора“ па до „Тифанија“. Оно што његовим конкурентима на листи најимућнијих није пошло за руком њему јесте: за четрнаест пандемијских месеци увећао је своје богатство за 110 милијарди долара и, иако на кратко, са трона успео да збаци Илона Маска

Пише Милица Стаматовић

Фотографије Архива

Радост оних којима Илон Маск није омиљени лик, трајала је кратко. Али вест с почетка децембра да је Парижанин Бернар Арно, иако, према Форбсовој листи „милијардера у реалном времену“ само на неколико сати преузео америчком милијардеру титулу најбогатијег човека на свету – био је снажан сигнал да Маску има ко да изађе на црту, а да при том није, рецимо, још један амерички милијардер попут Џефа Безоса или Била Гејтса.

Додуше тај сигнал се десио и 2021. године и такође се мерио у часовима, само што је децембарски Арноов подвиг изазвао већу пажњу у свету, јер се Маскова хоћу-нећу куповина „Твитера“, а потом и сага о томе шта ће са том компанијом да уради, свима попела на главу. И није овај подвиг Француза, јединог Европљанина који се прошле године нашао на врху Блумбергове и Форбсове листе светских милијардера, резултат некакве луде среће, спектакуларне куповине или продаје акција, већ економски изразито турбулентне 2022. године у којој су компаније Арноа и његове продице боље прошле.  Масково богатство лане је падало и на 107 милијарди долара (тренутно се врти око суме од око 145 милијарди долара), док је је Арноов пад био много блажи, „само“ седам милијарди долара.  Док су акције Маскове „Тесле“ пале за 54 одсто, акције Арноове „ЛВМХ“ групе су остале стабилне, подржане снажном продајом луксузне робе, за шта се примарно везују послови компаније у Сједињеним Америчким Државама и у Европи. Тржиште луксуза је лане остало релативно стабилно, чак и када је растућа инфлација навела мање имућне купце да промене своје потрошачке навике. Тржишна вредност „ЛВМХ“-а почетком децембра процењена је на више од 360 милијарди евра (386 милијарди долара), а Арноово богатство на више од 186 милијарди долара. Бум се пипремао почев од марта 2020. када је његов удео у групи био 76 милијарди долара. За само четрнаест месеци вредност његовог удела скочила је за 110 милијарди долара! Мало ли је за тако кратко време?!

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању