Фактор икс српске престонице
СВИ ПУТЕВИ ВОДЕ У БЕОГРАД

Све од Беча па до Истанбула нема вибрантнијег града; његова устрепталост краси све сегменте живота, од живахних људи, преко занимљивих културно-уметничких садржаја, јединствених тура бродом диљем двеју великих река, Саве и Дунава, до бурног и надалеко познатог ноћног живота…

Ипак, нешто у чему је српски престони град већ годинама без премца јесте и свет некретнина. Прави грађевински бум који се пред нашим очима дешава „испраћен“ је и ценама квадрата, којима је, некада се тако чини, само небо граница, и које не заостају много од великих европских метропола, а често их чак и претичу.

У чему лежи таква и толика атрактивност Београда када је посреди свет некретнина, питамо се. Изградњом нових квартова у центру али и шире, нове саобраћајне и комуналне инфраструктуре, бољом повезаношћу самог центра са рубним подручјима града, већ толико пута помињаног Београда на води, све је почело да буја. Прилив страних туриста је незаустављив, плус долазак великог броја људи из Русије и Украјине од почетка рата на истоку Европе… па не чуди што се сви отимају за квадрат стана или пословног простора у српској престоници, а то, наравно, подиже цене како закупнина тако и купопродаје. Шта ли ће тек бити и како ће тржиште реаговати на промене које се, према најавама надлежних, очекују у сусрет манифестацији EXPO 2027, питање је за себе, док и не треба трошити речи на важност довршетка пројекта Београдски метро у контексту свега наведеног, сагласни су саговорници „Илустроване Политике“, добри познаваоци прилика на тржишту некретнина.

Директор агенције за некретнине „Мегастан“ Никица Узелац каже да се цене формирају у односу на основне економске постулате понуде и потражње и да, уколико је на тржишту мала понуда некретнина, а велика потражња, то узрокује пораст цена и обрнуто.

„Београд је изузетно примамљив и због нових радних места, већих плата, а не треба изгубити из вида ни то да, ко год нешто прода ван Београда, углавном купује некретнину у Београду јер је после лако може издати, или ће му требати кад дете крене на факултет… Све то подиже цену Београду“, каже он.

И дању и ноћу, и лети и зими, у центру и на периферији, свугде Београд зрачи и привлачи, напомиње у поетичном стилу један од зачетника „Бео-издавања“, Милош Терзић, такође београдски пионир у пласману станова преко светски познате платформе за издавање „Ер-би-ен-би“.

„Једноставно, све је скочило. Квадрат стана у кварту где живим (око бивше Главне железничке станице) није био превише атрактиван, међутим од изградње Београда на води цене су отишле у небо. Сада је то један од најбрже растућих квартова по многим параметрима. А генерално, Београд поседује тај неопходни „икс фактор“, једно својеврсно тајно оружје којим не престаје да мами и посетиоце и нове житеље. Друго објашњење немам зашто је толико тражена дестинација“, сматра је Терзић.

 

Текст и фотографије Милош Мићановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању