Животиње са људским ликом
ТАЈНА УСПЕХА СЕРИЈЕ „БЕЛИ ЛОТОС“

Нико, баш нико, није очекивао да ће серија „Бели лотос“ постићи такав успех када је крајем 2021. приказана њена прва сезона. Радило се о шест епизода мини-серије чији аутор Мајк Вајт је дуго присутан на америчкој телевизијској сцени, али углавном без већег успеха. Тачније – са много успона и падова. И са још више чудних идеја које је покушавао да оствари као редитељ, сценариста, глумац или учесник ријалити програма „Сурвајвер“.

У „Бели лотос“ ставио је цело своје животно и пословно искуство, укључујући сумњичавост према званичним верзијама, нападним осмесима и љубавним бајкама. У прој сезони затекли смо богате америчке туристе у летовалишту „Бели лотос“ на Хавајима где се десило убиство. Оно је покретач свега, али не и разлог због кога смо серију обожавали, већ начин на који је она сецирала живот богатих, класне разлике, колонијални и робовласнички менталитет садашњег америчког друштва и сведочење хипокризији у животима парова, породица и појединаца заточених на острву – док полиција трага за убицом. Тамо где су гости размажени, арогантни и захтевни, а домаћини нељубазни, мрзовољни и не много паметни, схватамо да се гала одмор сваког богаташа дешава на рачун беде (и грбаче) неког сиромаха, али и да је оно што понекад личи на идеално место за бег од стварности заправо само прикривени кавез чије се решетке не виде од луксузног перја којим је обложен.

Мајк Вајт, који пише и режира све епизоде, није Агата Кристи. Он је гледаоцима дао леш на почетку, али њега мање занима начин убиства, а више начин на који су у њега укључени богати и привилеговани људи, оно  што се не види споља, а чини их слабим, од лоших бракова и криза средњих година до расне нетрпељивости и радикалности празних речи.

Обиље црног хумора, ироније и сјајне глуме серији је донело чак невероватних двадесет номинација за награду „Еми“, најзначајније телевизијско признање у САД. И неверованих десет их је освојила, поред осталих за режију, сценарио, глуму и серију као целину. Сви су са ишчекивањем бројали дане до почетка приказивања нових епизода прошле јесени. Свакојаки прирепци холивудског шоу-бизниса, од мислилаца и аналитичара до критичара, тиктокера и инфлуенсера опсесивно су чекали на знак за старт да се закаче на „Бели лотос“.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању