Опасна игра око црвене линије
ТАЈВАНСКА КРИЗА

У врело лето 1958. будили смо се уз јутарње вести на радију о свакодневним артиљеријским бомбардовањима острва Квемој и Мацу, у близини обале Народне Републике Кине, а под контролом власти Тајвана. Топовска паљба кинеске Народноослободилачке војске (НОА) на мала острва у Формоском теснацу крцатих тајаванским, али и трупама Сједињених Америчких Држава, била је део тзв. Друге тајванске кризе.

Неки аналитичри кажу како смо сада у четвртој тајванској кризи (прва је била 1955, трећа 1995-1996.) изазваној посетом председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајпеју, административном седишту Тајвана. У складу са принципом „једне Кине“, Пекинг третира Тајван као отцепљену провинцију и заклиње се да ће, уколико мирно окупљање не успе, вратити га силом. Пекинг третира све званичне контакте између Тајвана и неке стране владе као кршење суверенитета НР Кине. Пелоси је, након „непромишљене“ посете Тајвану – како је то прокоментарисао Томас Фридман уводничар „Њујорк тајмса“ – ничим изазвана нагазила краткотрајном посетом и сусретима са локалним званичницима на „црвену линију“. Линију су од 1949. власти Кине повукле за режим на Тајвану уколико покуша да та територија добије макар и привид законске независности.

Када је још у априлу најављена, па због короне отказана посета, Пелоси je 2. августа постала први челник Представничког дома који је од 1997. допутовао у Тајпеј. Пекинг је више пута упозорио Пелоси да не посети Тајван. Кад се то ипак догодило Кина је покренула низ противакција у подручју Тајвана, али и мере против САД. Дан после одласка Пелосијеве, НОА је појачала ваздушне и поморске вежбе усмерене на Тајван. Потом је покренула тродневне војне вежбе у пуном обиму са борбеним пуњењем око острва. Контакти НОА са оружаним снагама САД су замрзнути.

НОА је по први пут испалила балистичке ракете непосредно изнад Тајвана и послала беспилотне летелице изнад ваздушног простора Квемоја у близини Кине. Кинески ратни бродови су по први пут од средине прошлог века  прелазили средишњу линију која дели 180 километара широки Формоски канал. Кинеске оружане снаге су у подручјима око Тајвана успоставиле шест зона забрањених за пловидбу и летове и током четири дана спровеле својеврсну блокаду острва. НОА је најавила да ће војне вежбе око Тајвана бити настављене, са новим фокусом на противподморничке нападе и ударе ваздух-брод.

 

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању