Тапи – Барон од Рашке

Пре две деценије Драган Малешевић, познати српски сликар, добио је од витезова Темплара из Рима повељу, којом је именован за великог бајлифа Братства Светог Јована.

Истражујући животни пут и рад Драгана Малешевића Тапија, познатог сликара, сазнали смо од његовог школског друга Владимира Пајевића и „пријатеља из краја“ око Храма Светог Саве у Београду, да је Тапи први српски темплар 20. века. Кључну улогу у приступу Малешевића реду „Supernus Ordo Equester Templi” из Италије имао је управо Владимир Пајевић. Крајем осамдесетих година, када је Драган Малешевић почео да заокружује своју југословенску и светску уметничку каријеру, из Рима је стигло признање, коме се, искрено, није надао. Године 1988. Тапи је добио позив од витезова Темплара Братства Храма Светог Јована Јерусалимског да постане њихов члан – открио нам је Владимир Пајевић, познати сликар који живи и ради у Италији. Када је Малешевић одговорио да прихвата част да постане Темплар, из Рима је у Београд дошао један витез тог реда С.О.Е.Т. (Supernus Ordo Equester Templi) и рекао му: – Ми смо, брате Драгане, Вас препо знали као заштитника вере и народа. Добили сте титулу Темплара својим рођењем. И ми Вам додељујемо Повељу Братства Храма Светог Јована Јеруса лимског, статус и титулу Великог Бајли фа. Ви сте од данас духовни заштитник нашег Реда и чувар наше безбедности!

Свети предмет на дар

Звање које је Малешевић добио било је веома високо. Треће у хијерархији овог реда витезова Темплара. Прво место у овом Реду имао је Велики Приор, друго Велики Исповедник и треће Велики Бајлиф. Право име Реда је Братство Светога Јована, Храма у Јерусалиму (С.О.Е.Т ) и један је од ретких облика удруживања кроз историју који је на хришћанској бази прихватао и католике и православце. О томе говори Була императора Јована Четвртог Комнена. – Римски Темплари су Драгану Малешевићу даривали свети предмет, нож, и Темпларску повељу на латинском, исписану његовим именом. Тада је добио и титулу Барон из области Рашка. Истовремено ушао је у темпларску хералдику – објаснила нам је његова супруга Бојана Малешевић, која чува Темпларску повељу, посвећену Драгану Малешевићу. И Драган и Бојана Малешевић су у то време били веома добро обавештени о Темпларима као чуварима Христовог гроба и наслеђа, јер су читали књиге и покушавали да открију суштину хришћанства. – Разговарали смо о Темпларима. Читали смо књиге и Драганова радозналост али и уверење да су Темплари витезови добра – победила је. Придружио се Темпларима јер је поверовао да може да допринесе да се добро шири по Србији и свету. Они су га прихватили као стареши- ну Српског Братства Храма Светог Јована Јерусалимског, поштовали га и признава- ли као Врховног Темплара – рекла нам је Бојана Малешевић, која нам је открила и да је Тапи имао и носио у Србији темпларску одору, коју је купио у Риму.

Наставак можете прочитати у броју 3097.