Лекарски савет на даљину
ТЕЛЕМЕДИЦИНА

Први контакт и мишљење, а на основу симптома или тегоба које пацијент има, лако се може остварити, односно пружити и путем онлајн консултације, а уколико су потребни прегледи специјалисте или даље анализе корисници се на овај начин лако могу упутити на право место, уз уштеду времена како лекара тако и пацијената.

О телемедицини, њеним могућностима и предностима разговарали смо са др Иваном Шешић, специјалистом радиологије и ДокТок стручњаком.

Када ја Ваша специјализација, радиологија у питању, како телемедицина може унапредити комуникацију између пацијента и лекара?

 

– Телемедицина, прецизније телерадиологија, је иделано ‘оруђе’ за радиологију! Прво, пацијенти имају бенефит од примене телемедицине у радиологији јер након обављеног радиолошког прегледа (X-ray, CT, MRI), не морају да чекају специјалистички извештај у здравственим установама и лекарским ординацијама, већ извештај и објашњење или тумачење налаза могу обавити виртуелно. Такође, телемедицину пацијенти могу користити за тражење “другог мишљења“. Друго, с обзиром на дефицит радиолога свуда у свету, па тако и у Србији, употреба телемедицине би могла у некој мери да надокнади овај дефицит, јер се овим путем “штеди време” лекара, затим, стичу се услови да радиолог ефикасније организује своје време и доступност за онлајн консултације, а наравно, повећава се и продуктивност радиолога. Захваљујући ДокТок платформи, услуге тумачења радиолошких извештаја и тражење “другог мишљења“, се врло ефикасно обављају потпуно бесплатно уколико пацијенти контактирају радиологе специјалистичке лекарске ординације „Доутора“.

          Усавршавали сте се у САД-у из области вештачке интелигенције, академских истраживања и клиничких студија. Након тога сте се вратили у Србију. Шта је од стечених знања реално примењиво овде данас?

 

– Лично искуство ме доводи до закључка да у тренутним околностима сва искуства, знања, вештине које неко од нас стекне у било којој од „high income countries“, у мом случају је то Америка, није лако имплементирати у Србији. Нарочито у медицини. Бројни су разлози због којих је то тако, а према мом мишљењу, два су водећа. То је високо развијена и скупа технологија која је у употреби у САД, како у свакодневном животу, тако и у медицини. Друго, обученост и медицинског особља и пацијената да користе апликације, мејлове, интернет, софтвер и познавање рада на рачунару генерално, у САД је на врло високом нивоу, док је у Србији онлајн комуникација на врло ниском новоу. Трудим се да применим знања и вештине стечене у САД, али је то јако тешко, управо због наведених разлога.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању